Реклама / Ads
5| 4162 |19.08.2019 НОВИНИ

Влязохме в топ 20 на световните замърсители със серен диоксид

.
Източник: Грийнпийс
България се нарежда на 19-то място сред 20-те най-големи замърсители на планетата чрез създавани от човека емисии на серен диоксид. С 350 хиляди тона, изхвърлени в атмосферата тя е и единственият член на Европейския съюз в списъка.
 

Всички емисии идват от въглищни електроцентрали, се твърди в доклад на Грийнпийс по данни от 2018 г., съобщава Сега.

 

За България пише, че през 2017 г. ЕС е приел по-строги правила за сероводородните емисии от въглищни централи, но България им се противопоставя и продължава да позволява ТЕЦ-ове на нейна територия да работят по старите стандарти. В никоя друга страна в Европа топлоцентралите на въглища не са посочени като основният замърсител. По този показател на България компания правят Индия, Китай, Индонезия, Тайланд, Мароко, Южна Африка и Австралия.

 

В доклада на Грийнпийс със спътници на NASA са проследени "най-горещите точки" на планетата, от които се изхвърля серен диоксид, информацията от тях е потвърдена и от измервания на място в САЩ и ЕС. Най-големите естествени източници са вулканите, но при човешката дейност две трети от емсиите от серен диоксид идват от централи, изгарящи въглища и петрол. Останалата част идва основно от петролните рафинерии и металургични центрове.

 

Списъкът с 423 "горещи точки" по света включва три места в България. Под № 33 е комплексът "Марица Изток" с трите едноименни централи и тази на "Брикел". Те заедно са изхвърлили 205 000 тона серен диоксид, твърдят от "Грийнпийс". Това е и дял от близо две трети от българските емисии. ТЕЦ "Бобов дол" е на 98-о място с 85 000 тона, а третият български район е Варна с дейността на "въглищна централа и химически индустриален комплекс", изхвърлили 60 000 тона.

 

Другите три държави от континента, които са сред "топ" замърсителите не са членове на евросъюза - това са Босна и Херцеговина, Сърбия и Украйна. Наскоро Европейската комисия заведе дело срещу България заради емисиите на серен диоксид.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3903 |08.12.2018 Управляващите искат затвор и глоба за замърсители на въздуха . 0| 3802 |01.08.2018 Деца, надвили рака, заминаха за Световните игри за победители . 0| 4459 |17.06.2018 Мексико подчини световните шампиони . 2| 5833 |14.06.2018 Тръмп: С Путин до мен ще решим световните проблеми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads