Реклама / Ads
20| 10533 |22.06.2020 НОВИНИ

Влиза съдът: решението за Прокопиев, Дянков и Трайков – триумф или падение за #Кой

.
Трайков, Данков и Прокопиев Източник: Dunavmost.com
Залогът за решението на Спецсъда по делото срещу издател и двама бивши министри е огромен. Става дума за произнасяне на присъда от Специализирания наказателен съд по казуса за продажбата през борсата на миноритарния държавен дял в дружеството „ЕВН Електроразпределение България“ АД. Сделката е отпреди 9 години.
 

Подсъдими са Иво Прокопиев, ексфинансовият министър Симеон Дянков, бившият министър и действащ политик Трайчо Трайков и още трима души от „Булброкърс“ Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев. Съдът ще се произнесе в края на тази седмица.

 

Това е сюжетът накратко.

 

Какво да очакваме?

 

Ако бяхме правова държава най-вероятно подсъдимите нямаше да са подсъдими. Но да допуснем, че имаше достатъчно доказателства за извършени престъпления – тогава главният прокурор Иван Гешев нямаше да има нужда от пропагандни изявления, а щеше да дочака спокойно думата на съда и да продължи да работи в името на закона и обществото.

 

Действителността обаче е друга и затова решението на съда е натоварено с огромни очаквания и от двете страни – обвинение и обвиняеми плюс защита.

 

Да припомня: Специализираният съд и Специализираната прокуратура бяха създадени с аргумента, че ще се борят с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта. Такава бе заявката и пред Брюксел. Нищо от това обаче не се случи. Но пък в тези важни структури бяха подбрани и назначени верни на режима и съответните кръгове магистрати. За да бъде съществуването им оправдано бе решено да се използва терминът  „ОПГ“ – организирана престъпна група по начин, обслужващ именно тези кръгове. С хитри промени в законодателството прокуратурата се превърна в безконтролна, но с огромни права институция. Политическата върхушка, която създаде това творение, я превърна в свой инструмент, а не на Господ, както се опитва да внуши Гешев. На всеки, който се е неудобен или има бизнес за плячкосване, се повдигат обвинения. И заваляха ОПГ-та по всички земни кълбета. Лесно упражнение, защото прокуратурта не носи никаква отговорност, ако набелязаните се окажат невинни и това бъде потвърдено от съда.  

 

Това припомняне е важно, защото обяснява значимостта на очакваното съдебно решение.

 

Ако Специализираният съд прочете осъдителна присъда за тримата обвиняеми, триумфът на Иван Гешев ще е пълен. Дори един от тримата да получи присъда също ще е победа, особено ако това е Иво Прокопиев. Шампанско ще отвори и Делян Пеевски – покровителят на прокуратурата. Към Брюксел и САЩ ще полетят доклади за грандиозния успех в борбата с олигархията и корупцията. Съответният клуб по интереси ще направи всичко възможно това да се случи. Всичко.

 

Представете си обаче, че съдът не открие достатъчно доказателства за осъдителна присъда и съдиите са лоялни към закона. Тогава ще чуем оправдателна присъда. Което ще е як шамар за Гешев и покровителстващите го кръгове. Ще се чуе дори в селата и бостаните, които Гешев обикаля. Ще отекне в ЕС и Вашингтон.

 

Не са малко хората, които смятат че решението на съда е координирано и предизвестено. Заради големия залог. Разбира се, че има втора и трета инстанция, но триумфът на статуквото ще му позволи още известно време да се разпорежда пълновластно. Спомнете си тежките присъди, които получиха кметиците на „Младост“ Иванчева и Петрова от същия този съд, без дори да е доказано, че са получили подкуп, както твърди прокуратурата. Съдът се задоволи с определението, че са „поискали подкуп“… Каквото и да стане оттук насетне, дори двете да бъдат оправдани – техният живот е съсипан. Каквато вероятно е била целта.

Същото в момента се случва с много други хора, които са в арестите със съмнителни обвинения.

 

По всичко личи, че най-големият грях на Прокопиев е, притежаването на медии, критично настроени към някои действия на властта и магистратурата. Гешев отрича, но фактът се доказва от това, че и други медии и журналисти, опозиционни на правителството и държавното обвинение, са притискани, преследвани и с повдигати обвинения. Което не се случва с нито една медия от кръга на Пеевски. А има десетки съмнения и доказателства за техни прегрешения спрямо закона.

 

Влиза съдът…

 

Веселин Парашкевов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 6650 |20.06.2020 От 3 до 10 г. затвор за Прокопиев, Трайков и Дянков поиска спецпрокуратурата . 3| 5247 |17.06.2020 Граждани на още 8 държави - без 14-дневна карантина при влизане у нас . 3| 5097 |17.06.2020 Спецпрокуратурата отново влиза в офиси на ”Приста ойл”? . 27| 5924 |16.06.2020 Политолог: Слави Трифонов има големи шансове за влизане в политиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads