Реклама / Ads
8| 9271 |04.10.2021 НОВИНИ

Правосъдният министър опроверга Сийка Милева за спецправосъдието

.
Янаки Стоилов Източник: БГНЕС
Идеята за закриването на спецаилизираното правосъдие винаги е била да се запазят положителните елементи и започнатите дела да бъдат продължени. Но не можем да правим сравнение от поисканите запори и получените такива. Вижте колко са поисканите и съответно уважените. Разликата не малка. Лесно е да се заявяват такива запори, но е трудно да се докажат с влезли в сила осъдителни присъди.
 

Това заяви в ефира на bTV служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.

Коментарът му идва в отговор на даденото по-рано днес интервю на говорителката на главния прокурор Сийка Милева. Пред близкото до прединшата власт издание "24 часа" тя посочи, че ако специализираното правосъдие бъде закрито, има риск да паднат запори за 3 милиарда лева. Тя даже заговори за "правен хаос" в съдебната система, а борбата с организираната престъпност щяла да бъде засегната.

 

В действителност този лайтмотив се повтаря както от държавното обвинение, така и от говорители на партия ГЕРБ. Идеята за закриването на специализираното правосъдие бе заради ниската му ефективност и заради липсата на осъдителни присъди. Идеята обаче предизвика бурни реакции и дори доведе до организацията на мълчалив протест на прокурорите, които през април тази година излязоха на мълчалив протест пред Съдебната палата.

 

Прокуратурата и правосъдното министерство влязоха и в още един конфликт. Причината - промените в закона, които върнаха Бюрото за защита на свидетелите на прякото подчинение на правосъдния министър. Допреди това звеното се управляваше от главния прокурор, а бюрото получи прякор "преторианска гвардия на Иван Гешев". Освен това идеята за преместването му дойде и на фона на скандален доклад за дейността му, който показа, че за миналата година в програмата за защита не е било включено нито едно ново лице, но същевременно бюджетът е набъбнал драстично. Преди броени дни стана ясно, че в Министерството на правосъдието са постъпили сигнали, че дни преди да започне прехвърлянето на звеното от държавното обвинение към изпълнителната власт, прокуратурата е започнала да разпродава движимо имущество.

 

Стоилов поиска въпросът да се изследва от Висшия съдебен съвет. Служебният министър на правосъдието посочи още, че по всяка вероятност за част от това имущество са били обявени обществени поръчки с мотиви, че това е нужно, за да може бюрото да осъществява своята дейност. Същевременно обаче в момента е било поискано същото това имущество да остане в прокуратурата.

 

"Нека да информират българската общност каква част от досегашните движими активи са си прибрали. Става дума за значителен брой автомобили", коментира още проф. Янаки Стоилов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6133 |04.10.2021 Българската връзка в Pandora Papers: Сръбски министър с имоти за милиони по Черноморието . 1| 4151 |04.10.2021 Министър Денков: Кандидатурата на проф. Герджиков за президент ме изненада и притеснява . 3| 3589 |02.10.2021 Конференцията на БСП-София с остра позиция до министър-председателя Янев . 8| 3882 |02.10.2021 Рашидов ще заведе трето дело срещу министър Минеков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads