Реклама / Ads
1| 4150 |04.10.2021 НОВИНИ

Министър Денков: Кандидатурата на проф. Герджиков за президент ме изненада и притеснява

.
Николай Денков
”Кандидатурата на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков за президент ме изненада и даже ме притеснява. Не очаквах, че човек от нашите среди ще бъде кандидат на ГЕРБ”, това заяви пред БНТ образователният министър проф. Николай Денков.
 

Той поясни, че има две основни неща, които го притесняват в случващото се: Едното е, че се вижда, че системата на висшето образование е ангажирана с тази кандидатура, която очевидно ще е на ГЕРБ и ДПС. Второто е, че това ще доведе до разломни линии в системата на висшето образование.


"С този акт ще имаме проблеми", смята образователният министър.


Относно картината срещу ковид в училищата, той поясни, че областите, където ситуацията със заразени и карантинирани е най-сериозна, са Кюстендил, Ямбол, Видин и Монтана.


Най-тежка е ситуацията в Габрово, който вече се намира в тъмночервената зона.


"В Габрово училищата излизат на ротационен принцип - 5, 6, 9 10 и 11 клас излизат на дистанционно обучение, като следващата седмица ще бъдат върнати обратно в училище. Тези мерки са предвидени за следващите две седмици", обясни министърът.


"Ако градът излезе от тъмночервената зона, учениците ще бъдат върнати в другия режим", допълни Денков.


Какво ще се случи в училищата, зависи от 3 неща, подчерта министърът -как се спазват мерките в училище, как се спазват навън и колко хора са ваксинирани.


"Моят призив е да не се отпускат нито учителите, нито учениците, трябва да се спазват мерките, защото ние все още продължаваме да растем като случаи", категоричен е проф. Денков.


"Не говорим за пълно затваряне, а за ротационен принцип. Освен това, учениците от 1 до 4 клас, 7-ми и 12-ти ще бъдат в училище", подчерта той.


"Препоръчително за учителите остава носенето на маска и тестването всяка седмица. При учениците има варианти за щадящи тестове, но желание от родителите към момента няма", допълни Николай Денков.


"Хората не искат да спазват тежки изисквания. Към момента аз съм дълбоко убеден и това, което виждаме е, че населените места, в които се спазват мерките, ще учат на място, там където не се спазват, ще учат дистанционно", смята той.


Денков уточни, че след началото на учебната година се наблюдава задържане в броя на ваксинираните преподаватели.


"Законът дава голяма свобода на университетите, нямам притеснения за тях", каза още министърът.


"В момента, в който има съмнение за заразено дете, то трябва да бъде изтеглено от другите деца. От там вече се поема от РЗИ и се установява състоянието му", обясни министърът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3242 |04.10.2021 Магдалинчев: Не ни изненада кандидатурата на Лозан Панов за президент . 3| 3586 |02.10.2021 Конференцията на БСП-София с остра позиция до министър-председателя Янев . 8| 3882 |02.10.2021 Рашидов ще заведе трето дело срещу министър Минеков . 33| 4116 |02.10.2021 ”Правосъдие за всеки” издига кандидатурата на Лозан Панов за президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads