Реклама / Ads
0| 5998 |19.07.2017 НОВИНИ

Внимание: Първи случай на нилска треска в Гърция. Как да се предпазим?

.
Фермер от Арголида в Западен Пелопонес е първата жертва на вируса на Западен Нил през лятото.
 
Заразеният човек е в добро състояние, според изявление, издадено от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (KEELPNO) след изписването му от болница. Въпреки това властите са нащрек и са наложили карантина в райони с големи комари, съобщи "Български новини".

Ръководителите на КЕЕЛПНО посочват, че регионите, в които се очаква да се развива инфекциозният вирус през летния период, не могат да бъдат откроени, тъй като епидемиологията на вируса се определя от редица фактори. Те призовават гражданите да предприемат всички необходими предпазни мерки за защита срещу комари.

Наблюдавани са 624 случая на вируса на Западен Нил между 2010 и 2014 г., като 79 са загинали в Гърция. През 2014 г. 6 души загинаха в резултат на вируса. Повечето хора, ухапани от комари, заразени с Западен Нил, изобщо нямат симптоми; Около 20% се сриват с грипоподобни симптоми. Птиците изглежда са най-активният разпространеният носител на вируса.

По-малко от 1% от заразените хора получават енцефалит от Западен Нил, което води до животозастрашаващо възпаление на гръбначния мозък или мозъка. Вирусът може да накара хората да се разболеят, но понякога хората не знаят, че са били заразени, съобщи службата. Много от тях се възстановяват, но около 1 на всеки 5 души, които са заразени, ще развият треска.

Те могат да имат и други симптоми, включително главоболие, болки в тялото, болки в ставите, повръщане, диария или обриви. Тези заразени могат да страдат от умора в продължение на седмици или месеци. Най-сериозните симптоми засягат хора на възраст над 50 години и хора, страдащи от хронични имунни заболявания.
Някои предпазни мерки включват:

– Обличане с подходящо облекло, което покрива колкото е възможно повече тялото
– Чести душове и вани за премахване на потта
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6790 |19.07.2017 За първи път: Жени видяха Кристиян, но спасителите така и не го откриха . 2| 6582 |12.07.2017 Скандално: Деца на чиновници и общинари приемани с предимство в първи клас в София . 2| 7511 |10.07.2017 „Газпром” разглежда като първи варианта за газопровод през България и Сърбия до Унгария . 2| 6239 |09.07.2017 Тръмп и Ердоган като първи дружки на срещата на Г-20

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads