Реклама / Ads
6| 4601 |27.12.2019 НОВИНИ

Водната криза в Перник е на специален надзор на прокуратурата

.
Източник: БГНЕС
Образувани са досъдебни производства в Специализираната прокуратура и в Окръжна прокуратура – Перник. По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев разследванията са взети на специален надзор, който ще се извършва лично от прокурор от Отдел „Специализиран“ във ВКП.

Разследването, наблюдавано от прокурор от СП, се води срещу длъжностни лица от общинската и областната администрация, за това, че в периода 2017 – ноември 2019 г. не са положили достатъчно грижи, съответно за водопреносната и водоснабдителната мрежа в Община Перник, и за стопанисването на водния ресурс в яз. Студена. От това са настъпили значителни вредни последици. Разследването се води по чл. 219, ал.1 от НК - за безстопанственост, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

 

Следствените действия са възложени на следовател от СО – СП.

В хода на досъдебното производство следва да се изясни кога е бил достигнат критичния минимум на водата на яз. Студена; имало ли е и какви водни загуби в периода 2017 – 2019 г., дължащи се на амортизирани експлоатационни съоръжения; извършвани ли са метеорологични, хидрологични и воднобалансови оценки на язовира и ако да – кога. Ще се проверят разрешителните за водовземането и ползването на водите от яз. Студена, дали са пренасочвани водни ресурси към други населени места и промишлени потребители , както и дали е имало незаконосъобразно разходване. Предмет на разследване са действия или бездействия на длъжностни лица във „ВиК-Перник“ ООД, Община Перник, Областна администрация и Басейнова дирекция-Западнобеломорски басейн в Благоевград.

 

В ОП – Перник се води досъдебно производство за действия или бездействия на длъжностни лица от „ВиК – Перник“ ООД по чл. 219, ал. 1 от НК (за безстопанственост). Разследването се води от екип от прокурори от ОП – Перник и служители на ОДМВР – Перник. Извършват се интензивни процесуално – следствени действия на място, разпитват се свидетели. В хода на разследването следва да се изяснят и евентуални данни за нарушаване на целостта на хидротехническо съоръжение от Паракарийския деривационен (воден) канал в местността „Кокалов егрек), където е отклонявана вода за с. Ярлово, Община Самоков.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4341 |27.12.2019 Удължиха бедственото положение в Перник . 10| 4271 |27.12.2019 Доставят над 110 тона бутилирана питейна вода в Перник . 15| 5293 |27.12.2019 Емил Караниколов: В Перник е пълен хаос, трябва смяна на цялата ВиК мрежа . 16| 5405 |26.12.2019 Борисов командирова главния секретар на МВР в Перник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads