Реклама / Ads
4| 9442 |08.08.2015 НОВИНИ

Военният лагер в Челопечене става селище за наркомани и алкохолици

.
Проблемни общности ще намерят убежище там
Все повече млади хора у нас търсят лечение от зависимостта си към наркотици и алкохол. Комуните и защитените жилища обаче нямат нужния капацитет, за да приемат всички. За съжаление в цяла Европа тенденцията е към нарастване на броя на новите и непознати психоактивни вещества, предлагани на пазара, съобщи НТВ.
 

 Само през миналата година в Системата за ранно предупреждение на ЕС е съобщено за общо 101 вида нови упойващи вещества. В резултат броят на зависимите от подобни вещества също расте.

 

У нас комуните невинаги имат нужния капацитет и условия. Добрата новина е, че с разрешение на Министерството на отбраната един бивш лагер за военно обучение предстои да се превърне в най-голямото в България защитено селище за лечение на зависими.

 

В село Владимир срещаме Иво. Ще наречем дома му защитено жилище, а не комуна, защото на това място той не просто се е излекувал, а е намерил вяра. 

 

„Трябва да имаш вяра, когато вече пропаднеш долу ниско. Човек, който изпадне в такова състояние, не мисли за бъдеще”, заявява Иво.

 

Но след 8 години борба, той е заслужил бъдеще. Отскоро се радва на съпруга и син. Мечтае късметът му да споходи и други наркозависими у нас.

 

„Моите приятели, с които сме били заедно, половината ги няма вече, защото не е имало такова място, на което да попаднат”, заявява Иво.

 

Но такова скоро ще има. Достатъчно голямо, за да побере стотици зависими от наркотици, алкохол, цигари и комар, жертви на домашно насилие, бездомни и техните семейства. Мисията, която фондация „Бетел” си поставя преди 5 години вече е възможна.

 

„Бяхме изправени пред дилемата „накъде” с народа, който е дошъл при нас да потърси помощ”, заявява Диана Ремесал от фондация „Бетел”.

 

Отговорът - бившият военен лагер в Челопечене, който скоро ще се превърне в най-голямото у нас защитено селище за социално изолирани групи.

 

Сградите изглеждат занемарени от години. Дори трафопостът е ограбен и разрушен. Мястото ще се нуждае от сериозен ремонт преди в него да могат да се настанят зависими и бездомни хора.

 

За това на помощ идват доброволци от Европа. „С финансите трябва да се заемем сериозно като планираме да пуснем дарителска сметка”, обясни Диана Ремесал. Още преди социалното селище в Челопечене да бъде готово част от бъдещите му обитатели вече мечтаят за ябълкова градина и много петунии.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4727 |25.05.2015 Умря 4-годишно сирийче от бежанския лагер в Харманли . 18| 5609 |13.05.2015 Военният министър на КНДР екзекутиран със зенитно оръдие . 7| 5032 |04.05.2015 Военният министър успокои: Няма страшно, няколко "Миг"-а ни пазят . 2| 4888 |27.04.2015 Издирваният в Непал Александър е добре, в палатков лагер е

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads