Реклама / Ads
6| 6725 |07.06.2021 НОВИНИ

Военният министър: 99 процента от обществените поръчки в МО са били с посочване на изпълнител

.
Георги Панайотов
99 процента от обществените поръчки в МО са били с посочване на изпълнител . Свидетели сме на едно говорене, по време на което се изнасят избирателно факти. Трябва да разширя кръга от информация, за да стане ясно за какво става въпрос. Г-н Каракачанов ме обвини, че съм бил подведен. Не, не съм. Аз не съм политик, аз съм професионалист и поднасям фактите такива, каквито са. Това каза по БНТ Георги Панайотов – служебен военен министър. Ето какво още уточни той:
 

„В МО са възлагани обществени поръчки без конкурс, с посочване и авансово плащане. Беше казано, че това е така, защото фирмите е трябвало да имат сертификат за достъп до секретна информация на НАП. Това е част от истината. За база „Граф Игнатиево“ половината от дейностите съдържат класифицирана информация. Другата половина – не. Фирмата, преди да бъде посочена, е хубаво да се проведат пазарни проучвания. Така ще се знае коя е фирмата, която ще даде най-добрите условия. В МО има антикорупционен план. Пета или шеста точка в този план е да се ограничи предоставянето на обществени поръчки на един изпълнител. Този план е разписан от г-н Каракачанов.

 

99 процента от обществените поръчки са с посочване на изпълнител. В МО това е практика. По-миналата година на 19 декември 2019 г. е обявена обществена поръчка, разгледана и одобрена в рамките на 6 часа. Имам съмнения, че не са защитени интересите на държавата. За комуникационни услуги става въпрос. Няма да казвам имена на фирми, важна е практиката. Малко по-критично е трябвало да се подходи при подбора на фирми. 80 процента при обществените поръчки е била плащана 100 процента авансово. Навсякъде се говори за проучвания, а такива в МО не са правени.  

 

Трябва да са защитени интересите на МО, на държавата. Проектът за корабите е реализиран. Добра е тази сделка. Но българската общественост е била на тъмно, защото корабите са закупени без боеприпасите. Сделката на Ф-16 е с боеприпасите.

Има недостиг в армията ни. Той е 19 процента. Няма хора, това е факт. Включително и демографската криза има значение. Ние изпитваме най-тежката демографска криза. Може да се направят облекчени заеми в банки, например. Около 40 процента на постъпилите в армията са станали на базата на кампания на военните окръжия“, допълни министърът.  

 

Относно санкциите по делото „Магнитски“, той обясни: Доверието към нас е било разклатено. Санкциите, наложени на тримата български граждани са от най-тежките. С тези санкции ни казват, че не можем да се справим в борбата с корупцията.

 

Военна полиция и военното разузнаване  са моя отговорност. Сега и двете служи се надавам да се сдобият с титулярни ръководители.  Бяхме свидетели на едно политическо говорене. Аз съм професионалист-дипломат и триковете на политическото говорене са ми известни. Трябва да се търси реално решение на проблемите. В МО не се правят ревизии, а проверки. Една от проверките е назначена от г-н Каракачанов, нека да сме ясни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4872 |30.05.2021 Здравният министър: Големите дългове в Александровска са натрупани по времето на д-р Костадин Ангелов . 14| 3173 |25.05.2021 Външният министър: Възстановява се диалога с РСМ . 5| 4355 |22.05.2021 Земеделският министър: Смущаващи действия виждам навсякъде . 6| 4996 |20.05.2021 Спортният министър: В тотото ”има минус, няма плюс”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads