Реклама / Ads
4| 3525 |03.06.2021 НОВИНИ

Около 90% от поръчките на МО през последните години давани на тъмно без конкурси

.
Георги Панайотов Източник: БГНЕС
Около 90% от поръчките на военното министерство през последните три години са били давани на тъмно без конкурси, с авансово заплащане и без контрол на определени фирми. Това е установила проверка на служебния министър на отбраната Георги Панайотов за работата на ведомството през последните три години. Панайотов отказа да посочи конкретни имена на фирми с мотива, че е сигнализирал прокуратурата.
 

Военното министерство е проверила поръчките на дирекция ''Инвестиции в отбраната'', през която минават повечето поръчки.

 

През 2018 година са сключени договори за близо 36 млн. лева, като над 32 млн. лева са били с директно възлагане. През 2019 година цифрите са подобни. През 2020 година обаче има ръст на договорените средства. Сключени са договори за близо 160 млн. лева, като 99% са били с директно възлагане.

 

Освен това средствата са били плащани авансово. В договорите не е имало и срокове за откриване на строителни площадки. Така се е стигнало и до случай, при който строителството е започнало година и половина, след като фирмата е получила авансово заплащането си.

 

Панайотов уточни, че има засечена тенденция МО да е работило приоритетно с дадени фирми.

 

Проверката е засякла и странен договор за управление на Фейсбук профил за над 30 хиляди лева при положение, че преди това страницата се е поддържала безплатно от служителите на пресцентъра.

 

За подобна сума има и сключен договор с фолклорна телевизия за изготвянето на предаване с военна тематика при положение, че МО има собствен телевизионен канал.

 

В ход са проверки и във ведомствения холдинг "ТЕРЕМ".

 

Военният министър потвърди, че недостигът на военнослужещи остава сериозен, като 20% от местата са незаети. Най-сериозен е проблемът в Сухопътните войски, където недостигът е 30%.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3500 |02.06.2021 И Теменужка Петкова запя: ГЕРБ е жертва на компромати от президента и правителството . 15| 3581 |02.06.2021 ГЕРБ надигат вой: Подложени сме на компроматни атаки от президента и Бойко Рашков . 16| 6540 |02.06.2021 АКФ: 2 седмици преди изборите през април военното министерство си поръчало Аудита А8-ци за 314 хил. лв. . 33| 5666 |31.05.2021 Стъки пак си го мери с президента Радев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads