Реклама / Ads
6| 3120 |06.06.2021 НОВИНИ

Каракачанов не видя нищо нередно в МО. Проверявал всяко съмнително нещо

.
Красимир Каракачанов Източник: БГНЕС
Когато става дума за критична инфраструктура и степен на секретност, трябва да се случва т.нар. възлагане “ин хаус”. Истината е, че това касае онези военни обекти, в които няма как да поканиш фирми от цял свят. Те трябва да имат НАТО-сертификат и право на достъп до класифицирана информация. В конкретния случай става въпрос за проектите за самолетите Ф-16, контролът се осъществява от МО и САЩ, така че законно колегите от дирекция ”Инфраструктура на отбраната” са ползвали този член.
 

Това заяви в ефира на Нова телевизия бившият вече военен министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. 

 

Повод за думите му са твърденията на неговия предшественик - служебният министър на отбраната Георги Панайотов. Той посочи, че МО е провеждало обществена поръчка за едва 8 часа. 

 

Позоваването на така наречената процедура “ин хаус” пък от вече месеци наред е повод за дебати. Особено остри критики имаше по темата заради дейността на дружеството “Автомагистрали”, което чрез тази иначе законна врътка и без достатъчен собствен капацитет печели обществени поръчки и превъзлага на трети фирми дейността по големи обекти. Миналата седмица бяха констатирани редица нарушения. 

 

Преди дни стана ясно, че служебният министър на отбраната Георги Панайотов е изпратил в прокуратурата материали, според които Каракачанов и екипа му са извършили съществени нарушения на закона. Данните са на базата на одитна проверка, извършена в главна дирекция "Инфраструктура на отбраната". Проверката показва, че над 90% от въпросните поръчки са били възложени директно без какъвто и да било конкурс или търг, а компаниите доста често се повтарят.

 

"Това е окей съгласно закона, но в случая дори не е извършена пазарно проучване, т.е. не са водени разговори или консултации с други евентуални изпълнители. Въпросните поръчки са възлагани директно на конкретна фирма", коментира Панайотов преди дни. 

 

Каракачанов обаче не вижда проблем. Според него пазарно проучване не е необходимо. Освен това Каракачанов е категоричен, че докато е управлявал министерството, е проверявано всяко нещо със съмнение - дрехите, обувките и т.н. на армията.

Бившият военен министър определи случващото се в администрацията като нещо напълно нормално - всеки иска да се докаже пред “новия началник”. 

 

“Всяка партия като дойде на власт, чисти и гони и назначава своя администрация”, посочи Каракачанов. 

 

Бившият коалиционен партньор в кабинета “Борисов 3” остана лаконичен по отношение на иначе скандалните американски санкции по закона “Магнитски”. Сред санкционираните е бившият шеф на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев, с когото Каракачанов се познава. 

 

“Познавам повечето от обявените от американското правителство, какво да коментирам решение на чуждо правителство спрямо чужди граждани... Би следвало да се проверят обявените лица, ако се констатира, че тези хора са извършвали дейност извън позволената, да бъдат санкционирани", коментира Каракачанов. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3334 |04.06.2021 Разровиш ли го, ще мирише... Каракачанов пожела на служебния кабинет приятно ровене в МО . 7| 3962 |04.06.2021 Прокуратурата и службите не унищожават ненужни СРС и това е предпоставка за нарушения . 2| 3617 |02.06.2021 Сметната палата видя куп нередности покрай ”Автомагистрали” . 14| 4565 |01.06.2021 Освободеният зам.-шеф на ДАНС се хвали с награди, но не казва нищо за Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads