Реклама / Ads
2| 3655 |02.06.2021 НОВИНИ

Сметната палата видя куп нередности покрай ”Автомагистрали”

.
Докато бившите вече управляващи ни обясняваха, че с дружеството ”Автомагистрали” проблем няма и всичко е законно, Сметната палата откри един куп нередности и потвърди онова, което вече се знаеше - че чрез на практика законното възлагане ин хаус изпълнението на договори отива в трети фирми, които често свършват едно нищо.
 

Одит е бил извършен от страна на Сметната палата за всички обществени поръчки, възложени от дружеството за периода 2016-2020 г. Той бе възложен от депутатите в 44-тия парламент. 

 

“Установените факти и обстоятелства, както и констатираните пропуски и слабости във вътрешните правила на дружеството не дават увереност, че “Автомагистрали“ ЕАД разходва ефективно, конкурентно и прозрачно публичните средства за изпълнението на възложените му значителни по обем и сложност дейности, за които не разполага с достатъчен собствен капацитет”, посочват от Сметната палата. 

 

14 договора за обществени поръчки са били изпълнени в одитирания период. Те са на обща стойност близо 4 милиарда лева без ДДС. 12 от тях са сключени с АПИ. 

Шест от изпълняваните от “Автомагистрали“  ЕАД договори, са възложени без провеждане на процедура за възлагане на обществени поръчки, чрез ин хаус възлагане на основание чл.14, ал.1, т.6 от ЗОП.

 

От тях четири договора по този ред на възлагане са сключени между “Автомагистрали“ ЕАД и АПИ за изпълнение на значителни по обем и сложност работи, свързани със строително-монтажни дейности по укрепване на обекти, изграждане, доизграждане и модернизация на участъци от републиканската пътна мрежа. Общата им стойност е 3 652 036 хил. лева без ДДС, което е 96,9 % от общата стойност на всички изпълнявани от “Автомагистрали“ ЕАД договори през одитирания период.

 

Изпълнителят на тези договори е избран по реда на едно от изключенията в закона, което касае публичните възложители. С него на практика няма нужда от процедура за обществена поръчка. Чрез прилагане на посоченото изключение от ЗОП целият публичен ресурс, с който се финансира изпълнението на договорите, се насочва към едно дружество, в случая “Автомагистрали”. То би следвало да е избрано по облекчения ред, защото отговаря на посочените в закона условия. 

 

От анализа на Сметната палата обаче е видно, че  собствените ресурси на “Автомагистрали“ ЕАД не са достатъчни за цялостно изпълнение на възложените му дейности. Така са били сключени поредица от договори с трети лица, като по този начин значителна част от възложените поръчки е превъзложена и изпълнителят по договорите е заменен.

 

“Автомагистрали“ ЕАД е избран за изпълнител по облекчен ред като отговарящо на посочените в закона условия и следва да изпълни дейностите по договорите, а не да ги превъзлага на трети лица.

 

Например, по договор РД-33-14/23.10.2019 г. с предмет “Укрепване на обекти от републиканската пътна мрежа, засегнати от геодинамични процеси и явления“ от “Автомагистрали“ ЕАД са сключени 129 договора с 30 външни за дружеството лица (трети лица) на обща стойност 411 666 хил. лв. без ДДС, което представлява близо 87 на сто от цената за изпълнение на основния договор. На третите лица са платени авансово значителни финансови средства, чийто общ размер възлиза на 180 790 372 лв. с ДДС. Авансови суми са предоставяни дори и за обекти, за които към края на одитирания период няма получени задания за проектиране от възложителя АПИ. По този начин на третите лица е дадена възможност да разполагат за  неопределен период от време с голям публичен финансов ресурс, без да има каквото и да е насрещно изпълнение на строително-монтажни работи, с изключение на един обект, по който има междинно изпълнение.

 

Подробна информация за сключените договори с трети лица - предмет и стойност на договорите, извършени плащания, включително авансови плащания, е представена в одитния доклад и приложенията към него.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 12537 |02.06.2021 Викове „Оставка“ по коридорите на Съдебната палата. Протестиращите са пред кабинета на Гешев . 0| 4005 |26.05.2021 Отново протест на ”Правосъдие за всеки” пред Съдебната палата . 2| 3148 |17.05.2021 И ВАС видя конфликт на интереси при главния архитект на Шабла заради Тюленово . 38| 7066 |16.05.2021 Божков: Радев е прав. Пипалата на хунтата трябва да бъдат отрязани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads