Реклама / Ads
11| 3828 |02.11.2022 НОВИНИ

Военният министър коментира решението на НС: Трудно бихме предоставили тежко въоръжение на Украйна

.
Димитър Стоянов
Трудно бихме предоставили тежко въоръжение, искано от Украйна, поради простата причина, че ние ще загубим конкретни способности, които няма да може да бъдат толкова бързо възстановени. Да не забравяме, че България е гранична страна с конфликта и в един момент може да се окажем в доста трудна ситуация. Ще препоръчам да бъде дадена такава военна помощ на Украйна, че да не бъдат редуцирани способностите на Българската армия заяви министър Димитър Стоянов.
 

Той каза още, че ако бъде взето решение за предоставяне на оръжие от народните представители, в него няма да бъде определено какъв тип да е въоръжението. „Те ще вземат политическо решение, експертното очаквам да ни бъде възложено с този анализ, който споменах в доклада пред комисията. Анализът е същината на цялото предоставяне на оръжие. Ако някой очаква от нас, че ще си дадем зенитно-ракетните комплекси, съжалявам, но няма как да се случи, заяви още министърът на отбраната плед жулналисти.


Той разясни, че трябва да се поддържа необходимия запас от техника за военните формирования в мирно и във военно време. „Нашите норми ще бъдат спазени. Това, което е необходимо за Българската армия, тя ще го има, така че да гарантираме конституционните й задължения по чл. 9. Трябва да бъдем много внимателни при предоставянето на конкретна техника, за да не губим способности“, категоричен беше министърът на отбраната. По думите му, заместващата техника не може да бъде предоставена в кратки срокове.


„Комисията по отбрана прие проекта за инвестиционен разход за придобиване на вторите осем F-16 Block 70, така че продължаваме с проекта за развиване на способностите на Военновъздушните сили. Разходите за реализиране на проекта са разсредоточени в рамките на 10 години, като през тази година те са в размер на 30 милиона, за следващата година са около 36 милиона и така до 2031г.“, съобщи министър Димитър Стоянов.

 

 

Той посочи, че с втория договор освен самолетите, ще придобием и въоръжение въздух-земя и въздух-въздух. „За разлика от първия договор, в който е включено само въоръжение въздух-въздух и то не за всички самолети, с втория договор се придобиват и тези способности. Това е причината цената на втория договор да изглежда по-висока, но в действителност тя е съпоставима с първия договор“, разясни министърът на отбраната.


„Сроковете за одобряване от Народното събрание на международния договор са много сгъстени, надявам се да успеем до 15 декември. Вероятността да се забавим след тази дата не е малка, но ако това се случи, новата оферта, която ще получим, със сигурност ще бъде на по-висока цена“, категоричен беше министър Стоянов. В отговор на журналистически въпрос министър Стоянов припомни, че през тази седмица се очаква да бъде получена офертата на Полша за закупуване на два нови двигателя за самолетите МиГ-29. Той допълни, че Министерството на отбраната има готовност и е поискало наши експерти да бъдат изпратени, за да извършат оглед на двигателите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3397 |02.11.2022 Зам.-министър на транспорта: На летище София липсва обучение на служители и основни норми за сигурност . 0| 4179 |02.11.2022 Зам.-министър Мария Павлова: Електронното наблюдение е констатирало проблем при прокурорския син . 0| 2646 |01.11.2022 Външният министър на РСМ планира визита в София . 4| 4226 |31.10.2022 Ивайло Мирчев: ЕК обори енергийния ни министър, той работи в услуга на ”Лукойл”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads