Реклама / Ads
0| 3037 |10.03.2022 НОВИНИ

Военният министър нямал никакви забележки към службите в момента

.
Драгомер Заков Източник: БГНЕС
Службите предоставят изключително коректна информация, но някой път има разлики в оценките накрая. Това засягаше по-скоро началото на военната криза. В момента нямам никакви забележки към службите и това, което получавам като информация, напълно съвпада с моя анализ. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Драгомир Заков в отговор на въпрос.
 

Той коментира темата, след като отговори на актуални въпроси в парламентарната комисия по отбрана, като тази част от заседанието беше закрита.

 

Попитан как си обяснява разминаването за началото на кризата, Заков коментира, че когато става дума за ирационално решение, което води до конкретно действие, е много трудно да се прогнозира предварително, че то ще се случи.

 

„Още повече в момент, в който дипломатическата опция е на масата, се взима ирационално решение за започване на военни действия. Така че това е много трудно да се предвиди, но това беше един от сценариите“, посочи министърът.

 

На въпрос за формираната у нас бойна група, Драгомир Заков заяви, че това е българска батальонна група с водеща държава България и няма промяна спрямо решението на Министерския съвет.

 

„НАТО обаче има планове за защита на страните членки и те са активирани, като включват и България и Румъния, нашият план е общ. В този смисъл има процедура, с която е необходимо българската, в случая, батальонна група да бъде придадена под командването на главнокомандващия въоръжените сили на НАТО. Тя остава на българска територия, нейният командир продължава да бъде българин и водещата държава продължава да бъде България. Към нея при необходимост може да има съюзнически войски, което е предвидено в решението на Министерския съвет. Такава необходимост знаете че има, в българските въоръжени сили има липсващи способности, които трябва да бъдат попълвани и това е шанс за въоръжените ни сили. Те трябва да видят тези способности, за да могат да оценят как те работят за нас“, посочи Заков.

 

По думите му, възможността е отворена към нашите съюзници и всеки би могъл да се присъедини.

 

„Има предложения, работим по тях“, каза Заков, който обясни, че това ще стане известно по-късно. На въпрос възможно ли е български войски да бъдат изпратени извън България, министър Заков отговори, че не е към момента и не се налага.

 

„Няма промяна от вчера, няма пряка военна заплаха за България“, каза още министър Заков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5959 |10.03.2022 Нинова: Дунчев вероятно е огорчен, че не стана министър . 0| 2954 |10.03.2022 Министър Денков: Тестовете на учениците трябва да отпадат в следващите дни . 0| 4122 |10.03.2022 Гешев атакува МВР и министерството на правосъдието, министър Йорданова отговаря . 0| 3073 |09.03.2022 Министър Заков: Няма военна заплаха за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads