Реклама / Ads
0| 2201 |18.07.2024 НОВИНИ

Военният министър: Трябва да се мисли за оборудване на повече вертолети

.
Служебният военен министър Атанас Запрянов Източник: Сайт на БНР
"Трябва да се мисли за оборудване на повече вертолети, но това изисква допълнителна подготовка." Това заяви на брифинг за медиите служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, попитан дали ще бъдат поискани допълнително средства за овладяване на пожарите.
 

Днес в Министерството на отбраната той награди военнослужещи на служба “Военна полиция”.

 

Според командира на Военновъздушните сили (ВВС) пожарогасенето, особено за вертолетната авиация, е изключително опасна дейност, тъй като пожарът създава въздушни термични потоци и ями, отбеляза Запрянов.





Привели сме всички формирования в готовност, имаме създадена организация. Досега сме отговорили положително на всички искания за помощ, категоричен бе военният министър. По отношение на подготовката на нашите модули и тяхното оборудване за различни дейности имаме необходимото, уточни той. 

 

Запрянов благодари на Чехия за помощта с хеликоптерите за гасене. Турция също ще се включи с вертолети, каза още министърът на отбраната и допълни, че това се координира от министъра на вътрешните работи и от Турция.

 

От 12 юли до момента около 600 военнослужещи с над 90 единици техника са участвали в гасене на пожари в цялата страна. Военновъздушните сили до момента са извършили над 532 водохвърляния с над 1300 тона вода, посочи на свой ред заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов. По думите му всеки от хеликоптерите, участвали в мисиите, има над 12 летателни часа на ден.





Българската армия поддържа 22 формирования за гасене на пожар – 15 са в Южна България, седем са в Северна. При необходимост можем да добавим 450 човека, там, където е необходимо. Готови сме при искане на местната власт, на Пожарна безопасност, защита на населението да увеличим хората на терен, допълни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2252 |18.07.2024 Трагедията в село Воден: Димът стига чак до Егейско море . 4| 3464 |18.07.2024 BILD: ВСУ успяха да унищожат руска система за противовъздушна отбрана С-300 в Югоизточна Украйна . 1| 6676 |18.07.2024 Симеон Караколев: Не е ОК да чакаме баба Пенка да си пусне заявлението. Държавата да реагира нестандартно . 12| 2286 |18.07.2024 Кремъл взема под прицел България и Румъния, ако НАТО разположи кораби в Черно море

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads