Реклама / Ads
9| 2969 |12.05.2024 НОВИНИ

Военният министър на Великобритания Лео Дохърти: Ядрените заплахи на Русия са за раколебаване на помощта за Украйна

.
Лео Дохърти
Ще натисне ли Русия червеното копче след като Москва разположи тактическо ядрено оръжие по границата си с Украйна? И сипа ли допълнително бензин в огъня Великобритания с изказването на външния министър Дейвид Камерън, че Украйна може да ползва дареното оръжие по цели в Русия? Говори министърът на въоръжените сили на Обединеното Кралство Лео Дохърти.
 

Не мисля, че това е вероятно да се случи. Очевидно е, че се използват всякакви средства в опитите да се разколебаят държавите в подкрепата им за Украйна. .. Не, според мен не. Това е нарочно. Нещо като упражнение по стратегическа комуникация. За сплашване на държавите, които се опитват да помагат на Украйна. Но нашата решимост ще остане непоклатима. Това зави министърът на въоръжените сили на Великобритания Лео Дохърти в специално интервю за „На фокус" по Нова телевизия за заплахите на Русия да употреби тактически ядрени средства.

 

Британският народ подкрепя политиката ни. Няма разделение сред британското общество или британските политици. Всички партии са обединени около общата ни политика на безрезервна помощ за Украйна. И това ни даде увереността да бъдем една от първите страни, които предоставиха военна помощ на Украйна. Консенсусът в Обединеното кралство е наистина забележителен, относно справедливостта и необходимостта от подкрепата ни за Украйна. Британците я разглеждат като еднозначно вярно решение – Украйна беше нападната, окупирани са нейни територии, и затова военният отговор на Украйна за освобождаване на своите територии и за възстановяване на суверенитета си е справедлив. Затова подкрепата, която оказваме на Украйна, се ползва с всеобщо одобрение, обясни той.


Оценките са за десетки, стотици хиляди жертви, което говори за огромната цена, изразена в човешки животи, която е трябвало да бъде платена от руските въоръжени сили… Вероятно около 400 хиляди души. Това говори за огромното бреме, което президентът Путин стоварва върху руския народ. Той води тази война без оглед на безопасността и благосъстоянието на руския народ, като жертва човешки животи - живота на военнослужещи. Тя се отразява на Украйна, но и на самата Русия. Това е трагична загуба както на жива сила, така и на финансов ресурс. Мащабът на тази загуба показва безхаберието на Путин за руския народ. Десетки хиляди от всякакъв вид. Хиляди танкове и бойни машини за пехотата. Руската военна машина трябва да се справя с огромно бреме. Когато започна войната, Путин се надяваше да завладее Украйна за няколко дни. Блицкриг, да. Но не стана така, благодарение на героизма на украинците. Повече от две години по-късно руснаците бяха принудени да преминат към позиционни бойни действия – което не е новост за тях, а героизмът и военните постижения на украинците са наистина забележителни. Не бива да подценяваме и човешката цена, която Украйна трябва да плати. Те се сражават много смело и според мен фактът, че те са понесли значителни загуби, но не са загубили бойният си дух, сочи, че те ще успеят. Защото имат превес в морален аспект, моралът им е невероятно висок и решимостта им да продължат да се сражават, посочи Дохърти.

 

Даряваме оръжия на Украйна за самоотбрана. Как се използват те зависи от украинците. Но за нас в този случай няма никакво съмнение от морална гледна точка – териториите им са обект на инвазия и те защитават своята териториална цялост. А колкото до въпроса как ще бъдат използвани тези оръжия – ние нямаме никакво съмнение – в морален, военен и практически план, че ще го направят правилно, смята той.

 

Правилният отговор на Русия би бил да деескалира конфликта, да изтегли силите си от Украйна и да прекрати безразборните си престъпни удари особено върху украинската инфраструктура, които струват страшно много на благосъстоянието на украинците вътре в Украйна. Ние отчитаме и сме свикнали на такива заплахи. Кремълската реторика ескалира от началото на тази война цели да разколебае решителната ни подкрепа за способностите за самозащита на нашите украински приятели, каза още той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4858 |12.05.2024 Украинското ГРУ е атакувало петролна база, рафинерия и металургичен комбинат в Русия . 18| 3537 |12.05.2024 Съседски скандал: Гърция бойкотира клетвата на Силяновска, посланичката напусна демонстративно . 9| 12488 |12.05.2024 Иван Демерджиев: Калин Стоянов излъга за назначението на Живко Коцев . 3| 3085 |12.05.2024 Тези дървета са оцелели след взрива на атомната бомба в Хирошима – те все още са живи!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads