Реклама / Ads
11| 12961 |04.07.2024 НОВИНИ

Военните заводи "Терем" са готови да произвеждат дронове и да сглобяват "Страйкъри"

.
Калин Димитров
Военните заводи "Терем" са готови да произвеждат дронове и да сглобяват "Страйкъри". Това заяви изпълнителният директор на "Терем-холдинг“ ЕАД Калин Димитров.
 

"Първите машини "Страйкър" ще започнат да се сглобяват у нас през 2026 година, като голяма част от документите и компонентите ще бъдат доставени още през 2025 г.", посочи той пред Военния телевизионен канал.





Първите изтребители F-16 ще дойдат у нас в първото тримесечие на 2025 г., тъй като тази есен пилоти ще се обучават на тях в САЩ. Следващата година ще получим и новите машини "Страйкър". Това заяви пред БНТ служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в началото на май.

 

След това Калин Димитров обясни, че създаваме национална база за ремонт на машините "Страйкър".

 

"Тук ще получаваме машините "Страйкър" като сглобено шаси с двигател, трансмисия, 8 гуми и 4 оси, но без поставени радиостанции, въоръжение, прибори за нощно виждане. И всичко това ще се интегрира в завод "Ивайло" – Велико Търново. Най-важното е, че създаваме национална база за ремонт на тези машини. Нали не си представяте, че за всяка повреда ще опираме до техници на завода производител, който е далеч зад океана. Да си купиш машинита е еднократен акт, но поддръжката е доста по-труден и продължителен процес", обясни той през май т.г.

 

Относно производството на дронове, още през май стана ясно, че са сглобени първите десетина дрона.

 

"Главно ще произвеждаме управляеми дронове камикадзе, които по наши данни сега масово се използват на фронта в Украйна. Това са малки безпилотни апарати, които ще поразяват цели с помощта на осколъчен или кумулативен боеприпас. Наричаме ги камикадзе, защото тяхната цел е да унищожат противника, без възможност да се връщат. Той тежи 2–3 кг и е сравним с гранатата за РПГ-7", посочи той.

 

По думите му такъв дрон камикадзе ще струва около 2000 лева.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2367 |04.07.2024 Пеевски: Няма да изключим 14-те депутати. ДПС не се разцепва, с Доган ще бъдем заедно . 4| 2377 |04.07.2024 Павел Вълчев: Нови избори с още екзотика, нестандартни решения и фрагментиран парламент . 0| 2200 |04.07.2024 Ще стигнат ли до консенсус НЗОК и фармацевтите? . 1| 2314 |04.07.2024 Депутатите питаха Главчев за антибългарска реторика на РС Македония. Не отстъпваме от българите в конституцията /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads