Реклама / Ads
22| 3383 |21.12.2022 НОВИНИ

Войната буксува и Шойгу предложи рязко увеличаване на армията и на наборната възраст

.
Сергей Шойгу
Числеността на руските въоръжени сили трябва да достигне 1.5 млн. души, а възрастта, в която се пращат повиквателни, да се увеличи от 18 до 21 години. Това заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу пред колеги от институцията, съобщиха руски и украрински сайтове.
 

Промяната означава, че щатният брой военнослужещи трябва да се увеличи с 350 хил. души, тъй като заложеният в последния указ на президента брой е 1 150 626 души.


Руският президент Владимир Путин, който по-рано заяви на същото събитие, че Русия е готова да предостави колкото е необходим ресурс на армията за целите на войната ѝ в Украйна, изрази съгласие с инициативата. Путин даде да се разбере, че обсъжданията "в подробности" по темата с Шойгу тепърва предстоят.


Това не е първото увеличение на числеността на армията на Русия от началото на войната в Украйна. Путин вече подписа през април 2022 г. добавянето на 137 хил. военнослужещи към общия брой (за да достигне той въпросните 1.150 млн.), а указът трябва да влезе в сила от 1 януари 2023 г.


Наборната възраст, на която хората трябва да получават повиквателни, трябва да е максимално 30 години; според сега действащото законодателство, когато те се пращат на 18, максималната е 27. Шойгу предлага да се разреши сключване на договор от наборниците още от първия ден. По думите му това трябва да е възможно "по желание на гражданите".


Идеята се обявява, след като войната в Украйна продължава 300 дни, а Русия вече премина през една мобилизация на над 300 хил. души. Някои експерти очакват втора в началото на 2023 г.


Освен това Шойгу предлага създаването на два нови военни окръга - Ленинградски и Московски - в отговор на "разширяването на Северноатлантическия алианс" с Финландия и Швеция.

 

Към момента Русия има пет окръга - Западен, Централен, Южен, Източен и Северен. Ленинградски и Московски окръг съществуваха до 2010 г.

 

Създаването на тези териториални обединения ще подсили групировките на руската армия в Северозападна Русия и е необходимо предвид "нарастването на военния потенциал на НАТО близо до руските граници".


Всичко това е част от визия за "усъвършенстване на състава и структурата" на различните видове въоръжени сили и повишаване на отговорността на главното командване за подготовката, каза още той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2960 |21.12.2022 Папа Франциск призова: Помислете за децата в Украйна, които страдат заради войната . 2| 3000 |21.12.2022 Над 45 млн. лв. компенсации са получили българските земеделци заради войната в Украйна . 13| 3206 |21.12.2022 Медведев и Дзинпин обсъдиха войната в Украйна на изненадваща визита в Пекин . 3| 2956 |20.12.2022 Жозеп Борел разкритикува подкрепата на Иран за Русия във войната ѝ срещу Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads