Реклама / Ads
16| 4007 |28.05.2023 НОВИНИ

Войната Сарафов - Гешев продължава. Кой и защо снимал зам.-главния прокурор в ”Осемте джуджета”?

.
С нова порция обвинения продължи войната между главния прокурор Иван Гешев и неговия заместник Борислав (Боби) Сарафов. Поводът - разпространените от Антикорупционния фонд днес снимки на Сарафов в ресторант ”Осемте джуджета”, на които се вижда как настоящият шеф на Националното следствие се здрависва със следователя Петьо Петров - Еврото и съпругата му Любена Петрова. Не стана съвсем ясно защо Сарафов е бил в ресторанта, превърнал се в щаб-квартира на Еврото. Шефът на следствието обаче допусна, че става дума за скалъпен от Иван Гешев номер още преди години с помощта на негов частен шпионин.
 

Общо взето така може да се обобщи всичко казано от Борислав Сарафов в ефира на bTV.

 

Зам.-главният прокурор заяви, че "не помни" за какво е трябвало да говорят с Иван Гешев в ресторант "Осемте джуджета", но бил сигурен, че е бил поканен там именно от обвинител №1.

 

"Снимките излязоха днес, след като бе даден анонс, че ще участвам в това предаване. Срещу мен се води кална, непочтена война и това е част от нея. Изпратени са в един трибуквен сайт, вероятно и на други медии. Гешев винаги, когато стане въпрос за “Осемте джуджета”, сякаш се забравя, че той се е развивал по времето, когато Специализираната прокуратура е била под контрола на Иван Гешев. Това е неговата територия", побърза да каже Сарафов.

 

По думите му снимките не са направени със СРС, а от частно външно наблюдение, което се ръководи от Стефчо Банков, помощник към Иван Гешев в момента.

 

"Гешев ръководи хора, които провеждат нерегламентирано наблюдение. Банков бе уволнен по времето на Бойко Рашков. Гешев разполага с частно външно наблюдение. Очевидно Банков е човекът, който натиска Enter и пуска записите в точния момент. Очевидно в съботен ден съм бил там и то защото господин Гешев ме е поканил да поговорим там. Въпросът е защо не е на снимките. И аз се изумявам. Той не дойде тогава. Смятам, че е подготвено, за да отида там и да ме снимат. Снимките са от преди 3 години. Не мога да кажа нито кои са хората, нито от кога действа, но има такова нещо и се ръководи от Банков. Гешев многократно е бил в “Осемте джуджета”, много повече пъти, отколкото мен. Близък е с Петьо Еврото. Питайте него", отклони въпросите Сарафов.

 

Той си позволи още да призове Антикорупционния фонд да не изпращат сигнала си до прокуратурата, защото по този начин щели да дадат повод на Гешев да се "саморазправи" с него и ще влязат в "гнусния сценарий".

 

АКФ заявиха, че ще сезират прокуратурата за прикрита проверка срещу Борислав Сарафов от КПКОНПИ заради изпратен до Антикорупционния фонд анонимен сигнал. Според АКФ те “потвърждават изнесените досега информации за схеми за неправомерно влияние и използване на прокуратурата в частни интереси, с участието на бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров и действащи магистрати.

 

Причината за разрива между Сарафов и Гешев зам.-главния прокурор не посочи. Заговори обаяче за "сериозен управленски дефицит", от страна на обвинител №1, който просто "няма необходимия капацитет, за да ръководи институцията", смята Сарафов.

 

"За съжаление обаче нещата драстично се влошиха. Спираловидно през последния месец. Гешев руши институцията и стана нетърпим за прокуратурата. Защо ми беше пусната проверка? Това не е ли опит за саморазправа - да се покаже на инакомислещите, че ще се ударят? Гешев не може да разграничи собствените си интереси от тези на прокуратурата, използва я за решаване на своите проблеми. Това е тежко нарушение", обясни Сарафов.

 

Сарафов посочи още, че прекратяването на делото за кюлчетата и пачките от спалнята на Бойко Борисов е едно от делата, които са лично под контрола на Иван Гешев. Такъв е случаят и с БарселонаГейт, смята зам.-главния прокурор. По думите му целта тези разследвания да не бъдат приключвани е, за да се използват за упражняване на натиск върху политици. 


"Прекратяването на ЧекмеджеГейт и активизирането по казуса БарселонаГейт е танцът на Гешев с политиците. Така дава ясни знаци на политиците какво иска и очаква от тях. Нямам касателство по този казус. Танцът е добре овладян и го танцува отдавна. Може би още преди да стане главен прокурор. Не мога да кажа, но съм убеден, че тези дела трябва да приключат бързо. Не е редно те да се точат три години. Това е начинът - делата да се използват за шантаж и да се държат на трупчета, а смятам, че не трябва - трябва да се приключват бързо и прозрачно. Независимо как - дали с прекратяване или обвинителен акт, трябва да приключат", смята още Сарафов. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 3453 |28.05.2023 Гешев: Има заплаха срещу мен и прокурор по БарселонаГейт . 1| 2874 |28.05.2023 Десетки граждани на пореден протест срещу войната по пътищата . 1| 2868 |27.05.2023 20-а поредна вечер на протест в столицата срещу войната по пътищата . 7| 2913 |27.05.2023 Член на ВСС: Не съм получавал обаждане от политик, за да поискам прекратяване мандата на Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads