Реклама / Ads
4| 3046 |24.04.2024 НОВИНИ

BBC: Войната в Украйна: САЩ ще изпратят новата помощ веднага, казва Байдън

.
Байдън подписа документа за помощ Източник: Архив
Президентът на САЩ Джо Байдън подписа пакет от помощи за Украйна, Израел и Тайван на стойност 95 млрд. долара (76 млрд. паунда). "Това ще направи Америка по-сигурна, ще направи света по-сигурен", каза той, след като подписа закона.
 

Президентът заяви, че САЩ "веднага" ще изпратят нови оръжия и оборудване на Украйна, за да помогнат на Киев да отблъсне руските настъпления.

Той говори ден след като Сенатът на САЩ одобри пакета от помощи след месеци на застой в Конгреса. Напоследък Украйна засили призивите си за западна помощ, тъй като Русия постига постоянни успехи в инвазията си, съобщава Би Би Си.


Пакетът включва военна помощ за Украйна в размер на 61 млрд. долара. Той беше приет от Сената с двупартийно гласуване с 79-18 гласа.  Одобрението във вторник вечерта дойде, след като в събота мярката беше приета от Камарата на представителите на САЩ.

 

Лидерът на демократичното мнозинство в Сената Чък Шумър заяви: "След повече от шест месеца упорита работа и много завои по пътя Америка изпраща послание на целия свят: няма да ви обърнем гръб."

 

В отговор на гласуването украинският президент Володимир Зеленски заяви, че то "засилва ролята на Америка като фар на демокрацията и лидер на свободния свят". През февруари Сенатът прие подобен пакет от помощи, но група консерватори, които се противопоставят на нова подкрепа за Украйна, попречиха той да бъде гласуван в Камарата на представителите.

 

Миналата седмица демократите и републиканците в долната камара на парламента се обединиха, за да заобиколят тази опозиция.

 

В крайна сметка те се споразумяха за пакет от законопроекти, който включваше чуждестранната помощ, както и законодателство за конфискация на руски активи, държани от западни банки; нови санкции срещу Русия, Иран и Китай; и разпоредба, която ще принуди китайската компания ByteDance да продаде популярната социална медийна услуга TikTok.  Законопроектът срещна съпротива и сред шепа републиканци в Сената, които се противопоставиха на всяка нова помощ за Украйна.

 

Петнадесет от тях гласуваха против законопроекта заедно с двама демократи, както и с независимия сенатор Бърни Сандърс, който се противопостави на предоставянето на нови нападателни оръжия на Израел. "Наливането на още пари в украинската хазна само ще удължи конфликта и ще доведе до още повече човешки жертви", заяви сенаторът републиканец Томи Табервил в изказването си във вторник.

 

"Никой в Белия дом, Пентагона или Държавния департамент не може да формулира как изглежда победата в тази битка."

 

Очаква се пакетът от помощи да даде значителен тласък на украинските сили, които през последните месеци страдат от недостиг на боеприпаси и системи за противовъздушна отбрана. Във вторник вторият град на Украйна, Харков, беше подложен на последния от поредицата скорошни удари с дронове и ракети, като властите съобщиха, че двама души в жилищен квартал са били ранени.

 

Командирът на Националната гвардия на Украйна Олександър Пивненко заяви, че очаква опит за настъпление на руските сили към града, който се намира близо до руската граница.

 

Според германската изследователска организация Килски институт между февруари 2022 г. и януари 2024 г. САЩ са предоставили на Украйна военна помощ в размер на над 40 млрд. долара.

 

Превод и редакция ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 9750 |24.04.2024 Вече по-лесно ще се наказват шофьорите, нарушили правилата в чужбина . 3| 2613 |24.04.2024 Искаме по-високи пенсии, но не и по-високи вноски . 2| 2417 |24.04.2024 Държавата ще изплати обещаната на земеделците "украинска помощ", с 20 дни закъснение . 11| 2538 |24.04.2024 Румен Радев: Подкрепям Главчев в избора му на министри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads