Реклама / Ads
6| 3860 |05.02.2024 НОВИНИ

Войници в Източна Украйна споделят, че нямат друг избор, освен да се бият, докато не приключи войната

.
Източник: БГНЕС
Някои войници в Източна Украйна казват, че няма да имат друг избор, освен да се бият, докато не приключи войната, въпреки опитите на правителството в Киев да мобилизира още военни, за да ротира тези, които вече от дълго време воюват без прекъсване, предаде Ройтерс.
 

Законопроектът за попълване на оределия и изтощен състав на украинските въоръжени сили е блокиран в парламента, но една от ключовите промени в него е тази войници, които са се били три години, да може да бъдат освобождавани от военна служба.

 

Държавният глава Володимир Зеленски коментира, че военните предлагат да бъдат мобилизирани още 450-500 000 украинци.

 

Семействата на някои военнослужещи, които отдавна не са били ротирани, настояха президентът да намери начин да облекчи положението им, но според бойците от отряд за водене на бойни действия с дронове, разположен край разрушения град Бахмут, смятат, че подобни надежди са нереалистични.





"Трийсет и шест месеца са доста голяма част от живота ти, но какво да се прави? Трябва да се бием с врага", заяви 51-годишен оператор на безпилотен самолет с позивна "Мак". Той каза това пред Ройтерс в бункер, докато нощната тишина се раздираше от картечни откоси наблизо.

 

"Аз лично не мога да си представя да ме демобилизират и да живея цивилен живот, докато войната още не е приключила", уточни войникът от безпилотния батальон на 92-а отделна щурмова бригада. "Аз ще остана, докато не спечелим", категоричен бе той.





Батальонният командир Юрий Фьодоренко алармира, че са нужни още войници, в частност за да могат щурмовите части да се изтеглят на позиции по-далеч от фронта, където да се възстановят и да бъдат заменени от свежи подразделения.

 

Но и той се съмнява, че след три години на фронта ще бъде освободен от военна служба.

 

"Нека не се залъгваме, това няма да се случи", каза Фьодоренко пред Ройтерс в командния си пункт на друго място. "Ако се откажем от тези хора, които са опитни офицери, сержанти и войници, хора, способни да изпълняват бойни задачи, ако ги изпуснем, няма да има кой да се бие."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3684 |05.02.2024 Отменят грипната епидемия в областите Бургас и Хасково . 0| 3731 |05.02.2024 Блинкън започва днес поредна обиколка в Близкия изток на фона на засиленото напрежение в региона . 9| 5177 |05.02.2024 Асен Василев за „Тагесшпигел“: Очакваме еврозоната да не допуска политически субективизъм . 24| 14325 |05.02.2024 Първо във Фрог нюз: Задържаният от ГДБОП е предавал тайни по линия на партньорските служби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads