Реклама / Ads
21| 3912 |21.03.2023 НОВИНИ

Волгин не е журналист, а пропагандатор: Дискусия в СЕМ за цензурата

.
Петър Волин скара журналисти и членове на Съвета за електронни медии на публична дискусия за цензурата и автоцензурата. В остър спор влязоха Соня Момчилова, Пролет Велкова, Калин Манолов и доц. Георги Лозанов.
 

Дискусията в СЕМ е на тема “Автоцензурата - проблем на българската журналистика?" и е организирана от самия регулатор. Разговорите се фокусираха върху качествата на Волгин, а в тях се включиха редица авторитетни журналисти. 

 

На дискусията присъстваха множество изтъкнати журналисти, сред които Златимир Йочев (bTV), Георги Любенов (БНТ), Миролюба Бенатова (TV1), Константин Вълков (Дарик), Диана Янкулова (БНР), Асен Йорданов (Биволъ), Илия Вълков (АЕЖ) и Калин Манолов. На срещата присъства и бившият председател на СЕМ доц. Георги Лозанов.

Калин Манолов поиска темата за автоцензурата да се конкретизира около войната в Украйна и да се уточни какво трябва да бъде цензурирано или автоцензурирано по темата, предават от OFFNews. 

 

"Това, което витае във въздуха, но никой не казва е, че говорим за Петър Волгин. Вие му правите мониторинг на всеки три месеца и се установява, че няма нарушение на морала. Как стигате до този извод, след като преди това констатирате нарушение? Волгин борец срещу цензурата ли е със своето предаване?", попита Манолов. 

 

Остро му отвърна Соня Момчилова, председателката на СЕМ, според която регулаторът не може да формулира тези и да “пише въпроси”. Манолов обяви, че предаването "Политически НЕкоректно" е демонстрация на безсилието на ръководството на БНР. Момчилова пък отвърна, че в случая се касае за “доверието на слушателите”. 

 

"Не, не се казва доверие. Казва се манипулация. С някакви нагласени проучвания излезе, че моят рейтинг е по-нисък. Не ми обяснявайте какъв журналист съм. Петър Волгин не е журналист, той е пропагандатор”, допълни Манолов.

 

Соня Момчилова заяви, че не иска днешната дискусия да се превръща в терен на реваншизъм.

 

На Пролет Велкова от СЕМ “не й харесвал тона на дискусията” и се изтъкна като един от “най-сериозните критици на Волгин” в регулатора. Струвало й се обаче, че на дискусията липсва професионализъм. Диана Янкулова, водеща в БНР, отказа да обсъжда своя колега, но заяви, че  тя и колегите ѝ "надлежно" са констатирали нарушения в предаването на Волгин и са ги предали "нататък по реда".

 

"Ние не можем да взимаме реални решения от името на генералния директор. Какви са неговите съображение за санкциите, от които би се стигнало и до реално уволнение за Волгин - не знаем", каза Янкулова.

 

Доц. Георги Лозанов пък заяви, че Волгин е бил “либерален, свободен тип журналист”, но преди да влезе в пропагандна роля. 

 

"Няма друг като Волгин - такова чудо няма. Такъв голям нарушител на закона за обществени медии аз не съм виждал. Проучванията показват, че няма пресечна точка между слушателите на Волгин и слушателите на Силвия Великова. Не е въпросът просто да се санкционира Волгин, а аудиторията да е защитена, да има избор, и ако може - да избере друго", каза Лозанов. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 6522 |10.03.2023 СЕМ заключи: В предаването на Волгин по БНР има пропаганда . 25| 5746 |25.02.2023 Протест пред БНР срещу Петър Волгин: Да си основе радио Москва, да промотира войната колкото си иска . 19| 5028 |11.02.2023 Пак протест пред БНР срещу Волгин . 24| 5618 |04.02.2023 Протестиращи пред БНР: Волгин, събирай си багажа и заминавай при Путин!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads