Реклама / Ads
0| 3448 |19.06.2019 НОВИНИ

Волт: Страхът от машинното гласуване е голям

.
Страхът от машинното гласуване се превръща в епидемия сред управляващите и подчинените им институции. Това заяви лидерът на Волт България Настимир Ананиев.
 

По думите му в момента сме свидетели на поредния саботаж срещу един от най-прозрачните начини за гласуване. Флагман на атаката е не кой да е, а председателят на Съвета на директорите на „Информационно обслужване” проф. Михаил Константинов, според когото опитът от машинното гласуване е трагичен. Той дори цитира данни, които показват че при 40% от уредите е имало грешка. Ако това е вярно, трябваше изборите да се касират. При почти 159 000 гласували машинно, 40% грешка значи се поставят под въпрос над 63 000 гласа, което е ужасно много. Толкова гласове биха били ключови и за определянето и на мандатите, и на преференциите.

На Лиляна Павлова не и достигат около 6000 гласа за да стане втора в листата на ГЕРБ. Ако  Андрей Слабаков беше събрал 2300 преференции по-малко, нямаше да размести листата на ВМРО. Като цяло вторият мандат на ВМРО би зависил от толкова гласове, също и мандатът на Демократична България.

Всичкото това дава и отговор защо 95% от гласовете бяха преброени за по-малко то 24 часа, а после 3 дни чакахме за останалите 5%. Очевидна е пълната стъкмистика през тези 3 дни, само и само да излязат контролите и резултатите да изглеждат истински.

Проф. Константинов обаче не споменава, че за да се стигне до въпросния резултат се водеше целенасочена и последователна кампания срещу машинното гласуване. Истината е, че в предизборния период информацията за машинното гласуване беше оскъдна. Освен това обществената поръчка за машините се забави изключително много и на практика се случи в последния възможен момент. След това ЦИК прие решение за методически указания относно машинното гласуване за членовете на секционните комисии (СИК) чак на 20-ти май вечерта, което реално е след всички обучения на районните избирателни комисии. Оказва се, че членовете на РИК на практика не са били запознати детайлно с издадените указания за работа с машините.

От ЦИК оправдаваха хаоса с предишното ръководство и очакваха с това темата да бъде приключена, независимо че е заложено бъдещето на държавата, а и на демокрацията като цяло.

От Европейска партия Волт са категорични, че атаката срещу машинното гласуване е атака срещу българския народ, честния и справедлив резултат. Анализ на "Алфа Рисърч" показва, че 26% от хората са се възползвали от възможността да гласуват с машини. Основно това са хора от София и големите градове, на възраст между 18 и 30 години, с висше образование. Мотивите да изберат машинно гласуване са, че е по-лесно и бързо. Освен това възможностите за фалшификация са значително по-ограничени.

„Чрез премахването на подобен тип гласуване реално се отблъскват младите, високообразовани и инициативни хора, които искат да вземат участие на избори. Ролята на Централната избирателна комисия не се свежда единствено до обучение на изборната администрация, нейна е и отговорността за разработването на изборните методики и правилата за отчитане на резултатите. Най-важната роля на администрацията е да отчете правилно вота на гражданите, а както се вижда от данните по-горе това очевидно не се случва по най-добрия начин!“, заяви лидерът на Волт България Настимир Ананиев.

Той настоява от ЦИК да обяснят защо данните от машинното гласуване се прехвърлят на хартиен носител, след което отново се дигитализират за да се обявят официално. Получава се “развален телефон”, при който много гласове изчезват.

Също така проф. Константинов да предостави публично подробни детайли за грешките в 40% от машините, които не работели според него.

От Волт са категорични, че членовете на изборните комисии трябва да бъдат санкционирани финансово и да лежат в затвора, ако не отразяват правилно гласовете.

Освен това от първата общоевропейска партия предлагат да се създаде постоянна професионална изборна администрация, която да следи за прозрачното провеждане на всякакви видове избори в държавата.

„Подобен подход би гарантирал честното преброяване на гласовете и би отразил реалната воля на обществото. Волт също сме потърпевши от грешките, които бяха допуснати от избирателните комисии. По наши изчисления и анализи ни липсват много гласове и стотици преференции, които въобще не са записани в протоколите“, добави лидерът на Волт България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4509 |06.06.2019 Настимир Ананиев, Волт: Прагът за избори трябва да е еднакъв в цяла Европа, а в България да падне драстично . 0| 3674 |26.05.2019 ЦИК: В седем секции в страната машинното гласуване е прекратено . 5| 3792 |26.05.2019 Спряха машинното гласуване в Перник . 1| 3921 |08.05.2019 Отпускат още 9 млн. лв. за машинното гласуване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads