Реклама / Ads
0| 4883 |28.03.2022 НОВИНИ

Всеки 5-ти от преболедувалите COVID-19 страда от пост-COVID състояния

.
Източник: Министерство на здравеопазването
Около 20% или всеки 5-ти от преболедувалите COVID-19 продължават да имат оплаквания седмици или месеци след инфектирането си със SARS-CoV-2 или съобщават за нови или възвръщащи се симптоми след оздравяване от епизод на остър COVID-19, съобщават от М3.
 

Заразяването със SARS-CoV-2 може да има дългосрочни последици за здравето, дори ако протичането на инфекцията е леко или безсимптомно. Особено застрашени са хората, прекарали заболяването тежко, както и възрастните (при които имунната система е значително по-слаба), и лицата с хронични заболявания. Като пост-COVID състояние или дълъг COVID се дефинира широк диапазон от оплаквания/симптоми, продължаващи седмици и дори месеци след първоначалното инфектиране с коронавируса, причинител на COVID-19, или новопоявили се симптоми, които не могат да бъдат обяснени с алтернативна диагноза.

 

Най-честите симптоми при пост-COVID състоянията са затруднено или учестено дишане, уморяемост или отпадналост, усещане за постоянно изтощение, затруднения в мисленето и концентрацията (т.нар. „мозъчна мъгла“), кашлица, болки в гръдния кош и корема, в мускулите и ставите, главоболие, диария, проблеми със съня, световъртеж, продължаваща във времето загуба на вкус и/или обоняние, тревожност, депресивно настроение и други оплаквания, които имат въздействие върху ежедневните дейности на индивида. В научната литература се съобщава и за случаи на промяна в месечния цикъл на жените, хормонален дисбаланс, косопад, замайване, повръщане и др.

 

Честотата на пост-COVID състоянията нараства с напредването на възрастта. Над 50% от засегнатите пациенти са във възрастовата група 74+ г., следвани от тези в групата 65-74 г. Важно е да знаем, че децата също страдат от дълъг COVID – според международните данни до ¼ от преболедувалите могат да имат продължаващи във времето симптоми.

 

С повишен риск от развитието на пост-COVID състояния са хората със съпътстващи заболявания, особено астма или други хронични белодробни заболявания, артериална хипертония, захарен диабет, хронични бъбречни заболявания, затлъстяване; жените - проучванията са категорични, че жените страдат от дълъг COVID много по-често от мъжете. Наличието на повече от пет симптома през първата седмица от острата фаза на заболяването също е свързано с по-висок риск от развитие на дълъг COVID-19, независимо от възрастта или пола.

 

Пациентите с тежко протичане на COVID-19 са особено склонни да страдат от усложнения на различни органи и системи – следствие от прекараното заболяване (например при не малък брой лица образните изследвания показват изменения в белите дробове месеци след боледуването, като успоредно с това продължават оплакванията от задух, кашлица и др.).

 

Научните данни показват, че лицата със завършен ваксинационен курс са по-защитени от тежко протичане на заболяването и от дългосрочни последици за здравето при инфекция със SARS-CoV-2 (дори в случай на ваксинален пробив) в сравнение с неваксинираните срещу COVID-19. Според проучване, проведено във Великобритания, при ваксинираните лица рискът от дълъг COVID е с 47% по-малък. Резултатите от проучването показват още, че вероятността от хоспитализация при напълно ваксинираните намалява със 73%.

 

Повече информация за дългосрочните последици от COVID-19, както и за хората, при които рискът от последващи усложнения е по-висок, можете да намерите на сайта https://plusmen.bg – част от информационната кампания „Плюс мен“ на Министерството на здравеопазването за ползите от ваксините и ваксинацията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 42914 |25.03.2022 Както народът пожела: Всеки петък - удар по ГЕРБ . 0| 2961 |25.03.2022 1424 са новите случаи на COVID-19 у нас . 0| 4203 |24.03.2022 Шефът на Роскосмос Рогозин заплашва света: Може да унищожим всеки агресор за броени минути . 0| 3022 |24.03.2022 1552 нови случая на COVID-19 у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads