Реклама / Ads
4| 4942 |07.12.2010 НОВИНИ

Всеки 7-ми българин потенциален емигрант

.
Един на всеки 7 българи е склонен да напусне България и да търси препитание навсякъде извън страната. Няма сила, която да ги спре да останат в родината си. Това заяви Надя Василева, управляващ директор на Menpower за България, Сърбия и Хърватска.
 

Изследване на Menpower за заетостта показва, че работодатели очакват бавен темп на растеж на пазара на труда през първото тримесечие на 2011 година. 19 % от работодателите очакват увеличение на служителите си. 15 % прогнозират намаление, а 65 % не очакват промяна.Най-голямото очакване за ръст на заетостта е в Пловдив, заяви Надя Василева,

В София работодателите очакват умерен растеж на броя на служителите през първото тримесечие на следващата година.
В Бургаски регион прогнозират песимистичен темп на наемане на служители, а прогнозите за Русенски регион по отношение наемането на кадри през следващото тримесечие са нестабилни.

Работодателите от Варненско прогнозират леко увеличение на нивата на заетост през следващото тримесечие.

Производството се очертава като един от най-благоприятно развиващите се сектори, заедно с финанси и бизнес услуги, както и търговията със стоки на едро и дребно, коментира Надя Василева.

Отрицателен растеж на заетостта прогнозират работодателите от сектор строителство, както и на ресторантьорството и хотелиерството. Работодателите от сектор „Земеделие, лов, риболов и селско стопанство" дават несигурни прогнози за наемането на служители. В публичния и социалния сектор работодателите отчитат намерения за намалена заетост през първото тримесечие на 2011 година. Нулева активност на наемане на служители се очаква в минното дело, транспорта, складове и комуникации.

Спад в заетостта отбелязват Румъния и Чехия, като очаквано спадът на заетостта в Гърция е драстичен - минус 15 %. Като цяло положителни са очакванията за България за слаб ръст на заетостта от 4 % за първите три месеца на 2011-та.

Единствената държава в Европа с очакван много добър ръст на заетостта от страна на работодателите е Турция - 27 %.

В началото на кризата, за да запазят работната сила, работодателите са ограничили допълнителните социални придобивки за служителите си. Бизнесът е намалил разходите за обучителни, транспорт и различни ваучери, медицински пакети и застраховки, отпаднали са 13-та и 14-та заплата.

От Menpower отбелязват тенденцията за изчезващи професии, каквато е например "касиер". На изчезване са и професии от производствения сектор. Оптимистичен остава фактът, че към момента Европа има 3 милиона свободни работни места. Според прогнозите на Men Power към 2025 година свободните позиции в Европа ще са 15 милиона.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4923 |06.12.2010 Българинът бърза да се пенсионира . 22| 9816 |05.12.2010 Най-богатият българин къта 400 милиона . 4| 5813 |03.12.2010 З. Димитрова: Всеки, който не е от нашите, може да бъде атакуван . 5| 5824 |30.11.2010 Българин смлян до смърт в Италия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads