Реклама / Ads
14| 4334 |18.12.2020 НОВИНИ

Всичко за коронавируса: Новозаразените са 2042, забраниха износа на лекарства за COVID-19

.
2042са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица при направени общо 6825 PCR теста за последното денонощие. Това означава, че заразени са 29,9% от тестваните. Това сочат данните от Единния информационен портал.
 

Починалите лица с доказана коронавирусна инфекция са общо 6339, като 143 от случаите са от последните 24 часа.


Така общият брой на заразените става 188 288, като активни са 88 221.


3218 са излекуваните през последното денонощие, а общият им брой е 93 728.


Хоспитализираните лица са 6900, от които 567 се намират в интензивното отделение.


Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград - 88; Бургас - 202; Варна - 207; Велико Търново - 100; Видин - 14; Враца - 79; Габрово - 42; Добрич - 46; Кърджали - 10; Кюстендил - 29; Ловеч - 33; Монтана – 19; Пазарджик - 58; Перник - 29; Плевен - 73; Пловдив - 141; Разград - 20; Русе - 69; Силистра - 11; Сливен - 75; Смолян - 28; София област - 48; София (град) - 361; Стара Загора - 77; Търговище - 22; Хасково - 76; Шумен - 46; Ямбол - 39.

 

Забраниха износа на хепарини и медикаменти за лечение на COVID-19

 

Министърът на здравеопазването - Костадин Ангелов, издаде заповед, с която забранява износа на лекарства и хепарини, които влизат в терапевтичните схеми за лечение на заболяването COVID-19 и се прилагат в болничната и извънболничната помощ. Забраната ще е в сила до 31 януари 2021 г.

 

Депутатите одобриха закупуването на ваксини срещу COVID-19. Ратифицираха Споразумение за подпомагане на препродажбата от и между България и Швеция и "Янсен" за закупуването и доставката на ваксина срещу COVID-19 за България.

Това се прави, за да може страната ни да получи 2 милиона ваксини, разработени от шведската фармацевтична компания по предварителните споразумения, сключени с доставчици на ваксини от Европейската комисия. Народното събрание одобри и решението на Министерски съвет да се закупят и ваксините CureVac и Moderna.

 

Омбудсманът на Кюстендил почина от Covid-19

 

Омбудсманът на Кюстендил Васил Иванов почина от коронавирус на 58 години, съобщиха от общинската управа. Близо месец Иванов беше в столична клиника, но загуби битката с Covid-19. Той бе втори мандат обществен посредник на общината. Бил е и председател на общинския съвет в Кюстендил. Адвокат към Кюстендилската адвокатска колегия, завършил право в Софийски университет “Климент Охридски“. Женен, с две деца.

 

Задържаха мним пациент, крадял телефони от COVID-отделение в Пловдив

 

25-годишен мъж от Кричим е с повдигнато обвинение за кражби на мобилни телефони и пари от COVID отделение и спешен COVID кабинет в пловдивска поликлиника, съобщи bTV.

Мъжът се представил за пациент, нуждаещ се от помощ, посещавайки спешния кабинет в поликлиниката. Крадецът използвал по-трудната подвижност на лекаря, облечен в предпазни средства и задигнал мобилен телефон и пари в момент на невнимание.

Сигнали за кражбите са подадени в период от една седмица, а болничното заведение и лечебния център се намират на територията на Второ и Четвърто РУ. За да се добере до отделението за болни от коронавирус в една от пловдивските болници, методично събирал информация за неработещи камери и слабости при пропускателния режим на медицинските специалисти.

Мъжът има множество криминални прояви. Справка в масивите на МВР сочи, че срещу лицето има повече от 15 заявителски материала за кражби, регистрирани само през последните 2 години.

На 27 ноември тази година лицето е излязло от пловдивския арест, след което отново се е върнало към престъпната си дейност.

 

За преразглеждане на мерките настояват граждани в петиция

 

Петиция в интернет, в която са събрани 1500 подписа граждани настояват за преразглеждане на взетите мерки срещу COVID-19.

Настояваме децата, включително тези на възраст над 10 години, да получат равностоен или по-улеснен достъп до спорт и движение в сравнение с възрастните.

Настояваме да планирате и осигурите възможност за присъствено или хибридно обучение за всички ученици, независимо от възрастта или профила на обучението им, пишат в отворено писмо до премиера и няколко министерства гражданите.

В позицията си те подчертават, че сред управляващите липсва комптентност, но и незаинтересованост относно последиците от така структурираните решения върху здравето и благополучието на децата.

В следствие на вашите решения, голяма част от учениците са прекарали в домовете си половината от 2020 година. Това поставя в риск не само образователните им достижения. Голяма част от децата развиват тревожни и депресивни симптоми, други са в риск от глад, бедност и домашно насилие. Последиците от тези преживявания могат да бележат целия им бъдещ живот. Това е абсолютно неприемливо, категорично заявяват хората, подписали се в петицията.

"Планът" ви това дискриминационно, нехуманно и жестоко отношение към подрастващите да продължи и в следващите месеци стоварва отговорността за контрола над разпространението на COVID-19 изцяло върху тях, а абдикацията ви от отговорност, лобистките решения и видима неспособност да защитите обществения интерес не остават незабелязани в месеците преди изборите, допълват още в писмото си.

 

Бургас започна спешна дезинфекция срещу COVID-19


Общината предприе тази мярка, след като градът оглави класацията по брой заразени с коронавирус. Дезинфекцията ще се извършва по график до Коледа с машини от най- висок клас с биоцид UNI S, който е с бактерицидно и пълно вирусоцидно действие.

Той е напълно безопасен за хора и домашни животни, но е препоръчително за по-доброто действие на препарата до 1 час след обработката да се избягва влизането в съответната зона.

Освен на спирките, централните улици и пешеходните зони, обработка ще бъде извършена и в гъстонаселени махали в „Горно Езерово“, „Победа“ и „Меден рудник“.

Интензивната дезинфекция със студен аерозол на откритите зони ще продължи от 17 до 23 декември. Обработката на централните градски улици и пешеходните зони ще се извършва от 23:00 до 03:00 часа, а в махалите от 10:00 часа до 13:00 часа.

В превантивната дейност ще се включат двата нови многофункционални агрегата, с които наскоро се сдоби Дезинфекционна станция-Бургас. По темата
240 нови случая на COVID-19 в Бургаско и 12 починали

 

Болницата в Елхово търси лекари за Ковид-отделението, дава им 5000 лева заплата


Общинската болница в Елхово търси спешно лекари, кито да работят в Ковид-отделението. Ръководството дава 5 000 лева месечна заплата, съобщи БНР.

В момента секторът там не приема пациенти, поради липса на медици.


Болницата търси чрез официално поместена обява на своя сайт, двама лекари със специалност вътрешни болести и втора специалност – пулмология, нефрология или кардиология. Основната месечна заплата, която предлагат от болницата е 4 000 лв. плюс допълнително възнаграждение от по 1 процент за всяка година признат трудов стаж. Към сумата се прибавят и 1 000 лв. за работа на първа линия.

Обявени са 5 места за медицински сестри, като там възнаграждението достига до 3 500 лева, както и 5 места за санитари с месечна заплата около 2500 лева.

Елховската болница е една от малкото общински болници в страната, които са финансово стабилни, а през последните години са на печалба. Разполагат и с модерна техника, но големият проблем е липсата на медицински персонал.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4561 |17.12.2020 /всичко по темата/ Намалява броят на заразените с коронавирус . 14| 5668 |16.12.2020 Всичко за коронавируса: Ръст на случаите - 2743 нови . 26| 3920 |15.12.2020 Вирусолог от БАН: Не знаем всичко, но знаем достатъчно за COVID ваксината . 8| 4422 |15.12.2020 Близо 40% са отново заразените с коронавирус /всичко по темата/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads