Реклама / Ads
3| 6642 |27.06.2017 НОВИНИ

ВСС атакува Лозан Панов по сигнал на пеевска медия

.
Лозан Панов
В четвъртък Висшия съдебен съвет (ВСС) ще разгледа сигнал от медия, свързана с Делян Пеевски срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.
 

В него се твърди, че Панов упражнява политическа дейност. Той е подаден в края на май и е по повод участието на председателя на ВКС в протест срещу изгонването на отец Паоло Кортези от Белене, пише „Дневник“.

 

Сигналът е внесен от етичната комисия към съдийската колегия. Неин председател е Даниела Костова и членове Галя Георгиева, Димитър Узунов, Мария Кузманова и Юлия Ковачева. По информация на правния сайт „Дефакто“ Ковачева е гласувала против внасяне на сигнала на пленума. Точката не е придружена с предложение за образуване на проверка, но това не означава, че такова нещо не може да се случи при самото обсъждане.

 

Оставката на Панов е искана неколкократно от някои от членовете на съвета (Димитър Узунов и Ясен Тодоров), основно през медийни участия. Според Тодоров Панов извършва тежко нарушение, като го обвинява, че прави политика. Подобно становище има и главният прокурор Сотир Цацаров, който неведнъж е казвал, че председателят на ВКС политиканства.

 

Почти на всяко заседание на пленума мнозинството от съвета обсъжда сигнал срещу Панов. Последно преди две седмици единодушно беше решено да се провери софтуеърът в почивните бази на ВКС. Това се случи от втория опит за одит, след като предишната седмица подобно искане беше отхвърлено. Сигналът е от директора на дирекция „Финанси“ към съда Лъчезар Спасов, който е в процес на съкращаване. Той твърди, че в почивната база на ВКС в Лозенец се ползва друг счетоводен софтуер, различен от този в съда.

 

За да стартира същинска процедура по „импийчмънт“ на Панов, трябва предложение, внесено от поне 5-има от членовете на пленума на ВСС. Като се имат предвид настроенията и изявленията вътре, събирането им едва ли ще е проблем, коментира Клуб Зет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6766 |22.06.2017 Кашъмов: Няма кой да понесе отговорността за колата на Лозан Панов . 8| 7380 |22.06.2017 Борисов бесен за нищенето на случая с колата на Лозан Панов . 6| 15025 |21.06.2017 Н. Марков: В НСО пее Петела от Бояна, службата унизи Лозан Панов . 1| 6182 |20.06.2017 Прокуратурата вини завоите за разхлабените болтове на колата на Панов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads