Събота, 21 Октомври 2017, 13:07
Frognews
4| 3160 |09.06.2016

ВСС отхвърли проекта за изменения на Закона за съдебната власт

.
Висшият съдебен съвет взе решение да ”не съгласува” проекта за промени в Закона за съдебната власт. Решението бе взето с 10 на 8 гласа, а предложението бе на председателя на Върховния административен съд Георги Колев.

 

Освен от Колев, решението да не се съгласува законопроектът бе подкрепено от Колев, Михаил Кожарев, Незабравка Стоева, Милка Итова, Мария Кузманова, Ясен Тодоров, Галя Георгиева, Димитър Узунов, Светла Петкова и Каролина Неделчева, съобщи „Правен свят”.

Така на практика мнозинството на съвета изцяло отхвърли проекта за ремонт на съдебния закон. Подобна ситуация се разигра преди няколко месеца, когато се обсъждаха промените в Конституцията. Тогава ВСС не успя да излезе с единно становище по проекта, внесе цели три в Народното събрание, което предизвика иронични забележки от страна на депутатите.

 

Резултатът от гласуването бе определен от Юлия Ковачева като "своеобразна пирова победа". "Проектът ще влезе в Министерския съвет, в Народното събрание и не знам колко ще ни чуват от тук насетне. Опасявам се, че твърде малко. Всичко, което можеше да се коригира и можехме да променим и да настояваме за промяна и в НС – трудно вече ще го защитаваме", каза още Ковачева. След това изброи конкретните текстове, по които е имало спорове. Същевременно каза, че не е чула никой да възрази срещу разпоредбите за принципите на атестиране, изборните процедури за административните ръководители и заместниците им, дисциплинарните производства. Какво не съгласувахме, уважаеми колеги, попита  Ковачева.

 

Георги Колев отвърна, че протоколът ще покаже с какво не са съгласни. На което Галина Карагьозова отговори: "Не се мери отрицателно и положително становища в съгласувателна процедура. Събират се становища и с вносителят ги внася заедно с проекта. Няма защо да си припомняме азбучни истини. А сега, за да натрием носа на Министерството на правосъдието ли го правим?", каза още Карагьозова. Тя напомни на останалите, че голяма част от промените са предложени от ВСС като орган.

 

Преди гласуването Михаил Кожарев предложи съветът да вземе решение, че проектът противоречи на конституцията и на сега действащия ЗСВ по отношение на регулиране на обществените отношения в съдебната власт и вместо да изготвя становище по проекта, да изпрати на Министерството на правосъдието пълната стенограма от днешното заседание. Това нямало да убие министерството, нито да го разтури. Идеята му не бе приета.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Над 30 души са измамени с по 1000 лв. за матраци 0| 392 |21.10.2017 . Нападател рани с нож няколко души в Мюнхен 0| 523 |21.10.2017 . Местан: Не познавам дейността на Асоциация ”Бату платформ” 0| 780 |21.10.2017 . 30 на сто от малките учениците в България са дебели 0| 901 |21.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах