Реклама / Ads
10| 16218 |25.01.2022 НАРОДЕН ГЛАС

ВСС си “плаче” за смяна и заради куп странни, но възлови назначения в прокуратурата по схемата ”изключение”

.
Владее ли Гешев мнозинството във ВСС? Източник: БГНЕС
Оказва се, че някои ключови решения на кадровиците на Темида, касаещи избора на административни ръководители в прокуратурата, засилват допълнително съмненията, че нещата в този ВСС се правят “по договорка” и “на тъмно”. Основният въпрос, който предизвикват тези странни рокади в средите на юристите, е дали мафиотизираното статукво в съдебната система не се опитва да се окопае за дълго време.
 

Доказателства в тази посока - колкото щете.  Едно от тях е, че назначенията на шефовете в различните прокуратури не се прави по правилата, описани ясно в Закона за съдебната власт /ЗСВ/, а “по изключение”. “Тази опция отвори широко вратата, през която на възлови позиции в държавното обвинение се инсталират верни на статуквото хора”, обясняват опитни юристи. Категорични са също така, че  практиката да се заобикаля закона, като “изключението” се превръща в “правило” създава опасност от тотално блокиране на системата и невъзможност на инакомислещите редови прокурори да “вдигнат” глава срещу несправедливостта.

 

 Според чл. 169, ал.2 от ЗСВ  aдминиcтpaтивнитe pъĸoвoдитeли, тaĸa и зa тexнитe зaмecтници тpябвa дa ca oт cъщoтo или пo виcoĸo нивo нa cъдeбнaтa влacт. И caмo „пo изĸлючeниe мoжe дa ce нaзнaчaвa cъдия, пpoĸypop или cлeдoвaтeл oт пo-ниcĸo нивo нa opгaн нa cъдeбнaтa влacт, ĸoйтo oтгoвapя нa ocтaнaлитe изиcĸвaния“. 


Следващите примери на гласувания от страна на ВСС, които Фрог събра, попадат именно в категорията “по изключение”. Някои могат да ги наракет скандални, други незаконосъобразни - въпрос на интерпретация и гледна точка.  Факт е, че около избора на конкретни административни ръководители в прокуратурата възникват куп въпроси, за които не се намират отговори.  

  

Септември 2019 г. Районният прокурор на София Радослав Димов беше избран за шеф на Софийската апелативна прокуратура (САП). За него гласуваха 8 от членовете на прокурорската колегия, а конкурентът му за поста Албена Вутова, която до преди това е била  ръководител на САП, получи един глас. Само един се осмели да възрази и това е Огнян Дамянов. “Най-напред не е редно той да прескочи две нива и да оглави апелативната прокуратура в София, защото това противоречи на принципите на Закона за съдебната власт”, категоричен бе той. Но гласът му остана нечут. 

 

Радослав Димов


.


Няколко месеца по-късно - януари 2020 г. Избранията вече за шеф на САП Радослав Димов предлага градския прокурор на София Емилия Русинова да стане негов заместник. Това означава, че за да заеме поста тя също трябва да прескочи едно стъпало в кариерното израстване “по изключениие”. Речено - сторено. Изборът този път минава без грам съпротива от страна на кадровиците. 

 

Емилия Русинова


.


Колелото продължава да се върти в същата посока, защото с овакантения от Емилия Русинова пост се случва нещо още по-странно. За мястото на шеф на Софийска градска прокуратурата през май 2020 г. е издигната следователка, дори не прокурор. Става дума за Илиана Кирилова, работила в столичното следствие с настоящия главен прокурор Иван Гешев. Според непримиримия следовател-бунтар Бойко Атанасов Гешев и Русинова са били в т. нар. “Шпицкоманда”, изпълнявала дела по поръчка.

 

В определен период от време техен шеф дори е бил Петьо Петров-Пепи Еврото, станал главен герой в разследването на АКФ “Осемте джуджета”. Самата Кирилова се хвали, че  е организирала работата по делото КТБ, чиито наблюдаващ прокурор пък е Гешев.  Изборът на Илиана Кирилова  за ръководител на СГП също минава в графа “по изключение”. Членовете на ВСС не виждат и един достоен кандидат  от СГП за началническия пост. Затова състезателната процедула минава безпрепятствено с “един кон”. 

 

Илиана Кирилова


.

 

 Малка дописка във врачанският сайт “БулНюз” през февруари 2020 година изненадва юридическата общност. Заглавието е оптимистично: “Врачанин стана зам.-апелативен прокурор на Софийска апелативна прокуратура. Назначението на Емил Петров е от преди минути и беше потвърдено от САП” Новият пост на обвинителя го превръща в отговорник на окръжните прокуратури в цяла Западна България – от Видин до Благоевград”. Всъщност в случая става дума за брата на Пепи Еврото, който също благодарение на волята на ВСС прескача йерархичната стълбичка “по изключение”  и минава без много зор от  СГП в САП. С името на Емил Петров се свързват обвинителните актове, изготвени от държавното обвинение по знакови дела, които се разглеждат в специализирания съд, а обвиняеми са бивши министри, вицепремиери и олигарси.  До този момент, обаче нито едно не е приключило с осъдителна присъда. 

 

Емил Петров

 


.


По повод издигането на брата на Пепи Еврото, бившия прокурор Андрей Янкулов отбелязва: "И последно, вече по съществото на бъдещата проверка по "Осемте джуджета". Доколкото ми е известно, ще се извършва от специализирания отдел на Софийската градска прокуратура, чийто ръководител като зам. градски прокурор доскоро беше Емил Петров, брат на засегнатия във видеото Петьо Петров. Прокурор Емил Петров сега не е ръководител в СГП, защото е зам. апелативен прокурор на София, т.е. заместник на административния ръководител на горестоящата на СГП прокуратура, която по закон проверява всяко произнасяне на прокурори от СГП, неподлежащо на съдебен контрол. За структурата на прокуратурите в софийския съдебен район може да бъде цитиран и премиерът с една реплика от предишни записи: "Апелативна по-добре ли е от Градска?" По-добре е."


Идентична като по-горните случаи е и съдбата на един от членовете на Асоциацията на прокурорите,  превърнала се в основен защитник на Гешев. Става дума за  Елин Алексов, който е  административен ръководител на военно-апелативна прокуратура.  През същата 2020 година прокурорската колегия на ВСС единодушно го избира за административен ръководител на военно-апелативна прокуратура.

 

Елин Алексов


.

 

Интересно се е развило това „състезание“, тъй като неговия опонент Нивелин Начев доброволно се отказва от надпреварата. Самият Алексов също се издига на принципа на “ изключението”, тъй като преди номинацията е работил във военно-окръжна прокуратура. Едва ли някой ще се учуди, че през юли 2021 година в телевизионно интервю Елин Алексов защитава яростно Гешев относно исканата му оставка.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 9387 |11.08.2021 Кмет на ГЕРБ си отмъщава на полицията заради проверки по време на изборите . 31| 6026 |01.07.2021 Финансистът Дацов: Хората няма нищо да усетят от смяната на еврото . 9| 9415 |04.01.2021 Радан Кънев: Г-н Борисов, 2020 г. беше провал. Не е просто за Вас, а заради Вас . 16| 16964 |24.11.2020 Адв. Елена Гунчева: Затварят нас заради тяхната некадърност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads