Реклама / Ads
2| 5050 |06.08.2015 НАРОДЕН ГЛАС

Съдийки отказаха награда от ВСС

.
Три съдийки от Софийския градски съд отказаха награда от Висшия съдебен съвет. В писмо до кадровия орган съдиите Анжелина Христова, Десислава Попколева и Хрипсиме Мъгърдичян заявяват, че доброволно и безусловно са се съгласили да изпълняват допълнителни функции, за да се разреши кризата в Софийския градски съд, за което са помогнали и много други техни колеги и съдебни служители, съобщи „Правен свят“.
 

Добавят, че ако приемат поощрението, това ще означава, че приемат за нормално това, което са критикували преди няколко месеца по отношение на управлението на градския съд.

 

На последното заседание на ВСС на 30 юли, по предложение на и.ф. шефа на СГС Владимир Йорданов, кадровиците решиха да поощрят със служебна благодарност и грамота около 15-ина съдии, които са му помагали в управлението на градския съд.

 

В писмото си, което днес е било внесено в съвета, трите съдийки заявяват по повод отказа си: "В основата на тази позиция е представата ни за престиж и морал на съдебната система и изразеното от нас през м. декември 2014 год. открито мнение и възмущение относно некомпетентното и некачествено управление на СГС, за което поискахме да извършите задълбочена проверка с очакването за оповестяване на констатациите Ви и предприемане на адекватни на установените нарушения мерки."

 

И още: "Качественото изпълнение на служебните задължения на магистратите се предполага и положените усилия в тази насока не трябва да бъдат отличавани. Противното по-скоро би представлявало форма на въздействие и би имало демотивиращ ефект, макар и да се случва в рамките на най-почтени обстоятелства."

 

"Правен свят" публикува пълния текст на писмото на съдийките Анжелина Христова, Десислава Попколева и Хрипсиме Мъгърдичян.

 

 

ДО ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

 

Уважаеми членове на ВСС,

 

 

Уведомяваме Ви, че отказваме да приемем отличията "служебна благодарност и грамота" за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните ни задължения, с които сте ни поощрили на основание чл. 303, ал. 2, т. 1 ЗСВ с решение от 30.07.2015 г.

 

В основата на тази позиция е представата ни за престиж и морал на съдебната система и изразеното от нас през м. декември 2014 год. открито мнение и възмущение относно некомпетентното и некачествено управление на СГС, за което поискахме да извършите задълбочена проверка с очакването за оповестяване на констатациите Ви и предприемане на адекватни на установените нарушения мерки.

 

Съгласихме се доброволно и безусловно да изпълняваме допълнителни функции и задължения, за да опитаме да разрешим криза, възникнала поради отсъствието в продължение на години на адекватни мерки от бившето ръководство на СГС. Въвеждането на първоначален ред, организация, управленски практики, правила при разпределението на дела и изравняване на натовареността се случиха с усилията, идеите и най-вече активната подкрепа и разбиране на мнозина наши колеги и съдебни служители. Отговорността ни е споделена, затова такава би следвало да е и оценката за свършената работа, тъй като е общо дело на съдиите от СГС.

 

Освен това смятаме, че качественото изпълнение на служебните задължения на магистратите се предполага и положените усилия в тази насока не трябва да бъдат отличавани. Противното по-скоро би представлявало форма на въздействие и би имало демотивиращ ефект, макар и да се случва в рамките на най-почтени обстоятелства. Същевременно, определянето на постигнатите резултати като високи сочи на предходно неизпълнение и нарушения, без до момента да е направено необходимото за конкретното им установяване, оценка и свързаните с това последици спрямо допусналите ги.

 

Принципното ни виждане е, че да приемем отличията би означавало да приемем за нормално това, което критикуваме. Това не можем да направим, поради което ги отказваме.

 

съдия Анжелина Христова

 

съдия Десислава Попколева

 

съдия Хрипсиме Мъгърдичян

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4617 |31.05.2015 ЧЕЗ заслужи награда в конкурс за зелена компания . 3| 4833 |28.12.2014 ЧЕЗ България получи наградата „Инвеститори в човешки капитал” . 1| 7244 |06.03.2014 Поощрителната награда от играта на ЧЕЗ „Академия енергия“ отива в Плевен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads