Реклама / Ads

0| 3391 |17.07.2019

ВСС ще закрива военни съдилища

.
ВСС Източник: БГНЕС
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет прие принципно съгласие за закриване на военни съдилища. Това съобщиха от пресцентъра на Висшия съдебен съвет.

Сформирана е работна група за изготвяне на анализ на степента на натовареност на военните съдилища, който да съдържа конкретно предложение с оглед оптимизиране на броя и структурата на военните съдилища. В състава ѝ ще бъдат включени членовете на комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“ към Съдийската колегия на ВСС, членове на комисии „Бюджет и финанси“ и „Управление на собствеността“ към Пленума на ВСС, на комисия „Съдебна администрация“ към СК, както и представители на Върховния касационен съд, Военно-апелативен съд, Военен съд – София, Военен съд – Пловдив и Военен съд – Сливен. Решението се изпраща на КБФ и КУС към Пленума на ВСС, КСА – СК, както и на административните ръководители на ВКС, Военно-апелативен съд, Военен съд – София, Военен съд – Пловдив, и Военен съд – Сливен.

 

Решението е мотивирано с трайно констатираната тенденция за намаляване на натовареността на военните съдилища. Тя се обуславя от ограничаването на тяхната предметна компетентност и от прякото влияние на структурата и състоянието на въоръжените сили на Република България и числеността на личния им състав, съответно от стратегическите приоритети пред развитието на българската армия. В анализа за натовареността на съдилищата през 2018 г. се установява, че през последните три години броят на образуваните и разгледани дела в трите военни съдилища, е изключително малък. Малък дял имат делата с висока правна и фактическа сложност, а броят на постановените присъди средногодишно от един магистрат е 3,20.

 

Малкият брой постъпление във военните съдилища определя ниската натовареност на съдиите, която в сравнение с наказателните съдии от окръжните съдилища е два пъти по-ниска.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Кирил Ананиев: Няма да закриваме болници, но дълговете им са над 150 млн. лева 5| 4086 |05.07.2019 . МЗ: Няма да закриваме отделения в болниците в Северозападна България 1| 3539 |04.07.2019 . Каракачанов финтира протестиращи за закриване на полигон Црънча 2| 3733 |04.07.2019 . Демократична България иска закриване на КПКОНПИ 7| 3871 |26.06.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ