Реклама / Ads
29| 3890 |20.02.2021 НОВИНИ

Втора инстанция потвърди затвора за Навални

.
Руското правосъдие потвърди днес в апелативен процес присъдата на опозиционера Алексей Навални за икономически престъпления - лишаване от свобода за близо три години, превърната от условна в ефективна за нарушаваме на мярка за неотклонение подписка, предадоха световните агенции.
 

Съдията Дмитрий Балашов обаче намали присъдата с месец и половина и критикът на Кремъл в крайна сметка ще трябва да лежи в затвора две години и половина.

На процеса по това дело Навални не се призна за виновен и заяви, че присъдата му е политически мотивирана.

 

Той реагира със саркастична забележка на решението на съда.

 

"Намалиха присъдата с месец и половина. Страхотно!", каза той от оградената със стъклени панели зона в съдебната зала.

 
Миналия месец Навални се върна в Русия от Германия, където се възстановяваше след почти фатално отравяне през август 2020 година.

 

Той каза, че не е можел да се явява пред властите за наложената му подписка миналата година, тъй като по това време се е лекувал в Германия.


"Не искам много да се хваля, но целият свят знаеше къде съм. Веднага след като се възстанових, купих самолетен билет и се прибрах у дома", заяви той пред съдията.
Навални каза, че не съжалява, че се е върнал в Русия, а вярата му в Бог го е подкрепяла.

 

Защитата му ще внесе касационна жалба срещу днешното съдебно решение, съобщи адвокатът му Вадим Кобзев. Навални, когото държат в следствен изолатор, може да бъде пратен в лагер още днес, допълни юристът.

 

По думите му обаче това може да стане и след решението по друго дело срещу опозиционера, което ще продължи по-късно днес. Навални е обвинен в клевета срещу ветеран от Втората световна война, участвал във видео в подкрепа на миналогодишната конституционна реформа, която ще позволи на президента Владимир Путин да се кандидатира за още два мандата в Кремъл след 2024 година.

Арестът и осъждането на опозиционера доведоха до протести в цялата страна. Поддръжниците му обаче посочиха, че засега няма да провеждат големи демонстрации до пролетта, припомня БТА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3608 |20.02.2021 Наоми Осака победи американка за втора титла на Australian Open . 3| 3228 |19.02.2021 Икономист: Създава се хаос с увеличаването на годините за прехвърляне на втората пенсия . 0| 3288 |18.02.2021 Окончателно: Родените след 1959 г. сами избират как да получат втората си пенсия . 9| 2990 |12.02.2021 Втора пратка с над 3 хил. дози от ваксината на AstraZeneca вече е у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads