Реклама / Ads
24| 2978 |08.08.2023 НОВИНИ

Втори национален протест против насилието към Рашидов: ”Скулпторе, ще те запомним с културния ти шедьовър”

.
Пред съдебната палата
Започна вторият протест срещу насилието пред Съдебната палата в София, Стара Загора и още градове на страната. Хората се събират и в знак на съпричастност към 18-годишната Дебора, която стана жертва на насилие.
 

Протестиращите държат плакати с надпис “Нито една повече”, “Скулптуре, ще те запомним с този културен шедьовър”, “Затвор за Георги”, “Няма да мълчим” и др. Те поискаха и оставката на Вежди Рашидов като депутат.

 

“Не искаме политизиране. Искаме само и единствено справедливост. Ако има виновни и някой е допуснал грешка, било то волно или неволно, да си поеме отговорността”, коментира бащата на пострадалото в Стара Загора 18-годишно момиче Красимир Михайлов по време на втория Национален протест против насилието. Той отбеляза, че семейството е много благодарно на всички за подкрепата.

 

По думите му "Дебора има някакъв напредък”, но не може да се каже, че е в по-добро психическо състояние и трябва да и се даде време.

 

Майката на пострадалото момиче Ивелина Михайлова също каза, че семейството иска само и единствено справедливост не само за Дебора, но за всички, които са ставали жертва на насилие.

 

Според Моника Маринова, близка приятелка на семейството, приетите промени в Наказателния кодекс са недостатъчни. По думите ѝ в закона е трябвало да бъде включено понятието за интимна връзка, но това по никакъв начин не решава проблема, а напротив – би могло да го задълбочи.

 

“Нашите искания са сериозни промени в Наказателния кодекс, нещата не се случват. Да започнем от там, че няма стандарт за съдебна медицина, това е абсурд”, коментира тя. Според нея оставките на заместник-окръжния прокурор на Стара Загора Георги Видев и на съдебния лекар са “проформа”.

 

“Прокурорът остава действащ, съдебният лекар е отстранен временно, така че аз оставки не виждам”, каза тя.Веж

 

Маринова посочи, че протестиращите искат оставки на онези, които имат отношение към случая и не са си свършили работата.

 

“Изказването не си заслужава коментар, говорим за обида и то не само за нас, а към всяка една българска жена”, каза тя относно изказването на депутата Вежди Рашидов, който се изказа непремерено по време на почивката на извънредното заседание на парламента, на което депутатите обсъждаха промени в Закона за защита от домашно насилие.

 

Думите на Рашидов за жените, претърпели насилие станаха обществено достояние, тъй като микрофоните на председателското място в Народното събрание се оказаха включени. Вежди Рашидов подаде оставка като председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание и като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, след като парламентарната група на ГЕРБ-СДС поиска той да се оттегли от двата поста.

 

Протестът завърши с мотошествие, което стигна до сградата на Районната прокуратура. На вратите на прокуратурата протестиращите залепиха плакати, гласящи "Насилието не е мнение, а престъпление!", "А вашите дъщери застраховани ли са?", "Мълчанието боли повече!" и "Повредата е в правосъдието".



Случаят в Стара Загора предизвика вълна от обществено недоволство и протести в цялата страна, след като стана ясно, че приятелят й е проявил жесток садизъм към нея - нарязани са ръцете, краката и гърдите, носът й е счупен. Цялата й коса е подстригана с машинка. Младата жена е спасена, но са й направени 400 шева.


Предполагаемият извършител е нейният 26-годишен приятел, който първоначално е бил задържан за 72 часа, а след това е пуснат на свобода. Към настоящия момент той е привлечен като обвиняем по две разследвания за закана с убийство и за нанасяне на средна телесна повреда.

 

Изискванията, които протестиращите поставят към институциите, са въвеждане на политики за превенция, подкрепа и закрила на жените пострадали от насилие; промени в прилагането, политиките и практиките на тези политики; улеснен достъп на пострадалите до правосъдие; съдебна реформа, създаване на кризисни центрове за пострадали от насилие във всяка една област в страната в максимално кратки срокове; незабавно започване на работа на Националният съвет за превенция и защита от домашното насилие; за всяко издадено съдебно решение и медицинска експертиза да се носи персонална отговорност и право да се търси съдебна отговорност при установяване на компрометиране, както и въвеждане на часове по сексуално образование като превантивна мярка срещу сексуален тормоз, включващи часове по въпроси за като равенство между жените и мъжете, взаимно уважение, ненасилственото разрешаване на конфликти, нестереотипни роли на половете, насилие над жени и правото на лична неприкосновеност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2641 |08.08.2023 Експерти: Промени се фокусът на първоначалните протести, депутатите изсмукаха неясни текстове . 2| 2652 |08.08.2023 Предстои втори национален протест срещу насилието . 6| 2738 |07.08.2023 Протестиращи срещу насилието във Варна поискаха оставката на Вежди Рашидов . 2| 2719 |07.08.2023 Душана Здравкова: Протестите не бяха за това, което свършиха днес в НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads