Реклама / Ads
2| 3349 |16.12.2021 НОВИНИ

Втори опит: Прегласуват мораториума върху цените на тока, парното и водата

.
Източник: БГНЕС
Втори опит. В Народното събрание днес депутатите ще прегласуват мораториума върху цените на парното и тока, след като вчера бе приет по предложение на ГЕРБ. Според решението те трябва да бъдат замразени на стойностите от 1 януари тази година, а те вече са повишени веднъж през годината.
 

„Народното събрание налага мораториум върху цената на електроенергията, ВиК услугите и топлинната енергия на нивата от 1 януари 2021 година“, заяви от трибуната на Народното събрание Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ.

 

„Днес направихте най-големия популизъм. Ще фалирате всички онези частни дружества, които пренасят електроенергия, ще ги фалирате. Това означава, че вие нямате никаква представа какво направихте със свободния пазар на електроенергия в България“, посочи Рамадан Аталай, ДПС.

 

Създадената временна комисия за решаване на енергийната криза го коригира да влезе в сила от днес до края на март и с цените към момента.

 

От Министерския съвет също поискаха корекции - или да бъде отменен, или да бъде поправен. Ако се коригира, да е със срок до три месеца. Ако се отмени, да бъдат въведени законодателни поправки, които да гарантират запазване на цените на тока, парното и водата за битовите потребители.

 

„Това, което е неясно е текстът, тъй като той не беше внесен предварително, не беше обсъден на експертно ниво и ние заставаме, новата коалиция, зад идеята, че по този начин не трябва некомпетентно, макар и от опитна опозиция, да бъдат налагани мерки, които могат да доведат до по-голям хаос в обществото", каза началникът на кабинета на министър-председателя Кирил Петков Лена Бориславова.

 

Предложението на Комисията за енергийно и водно регулиране е от 1 януари цената на тока да се повиши с около 11 %, а на парното между 20 и 30 %. Регулаторът прекрати обсъждането вчера, след като депутатите замразиха цените.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3434 |09.12.2021 Радев: Българското общество доказа, че е достатъчно силно да се противопостави на корупцията и авторитаризма . 2| 3261 |06.12.2021 Слави Василев: След рокади, комисията на Цацаров може да игае роля на втори главен прокурор . 0| 2786 |06.12.2021 Две години без неповторимата Стоянка Мутафова . 4| 10719 |05.12.2021 Двойникът на Радев от Троянския манастир: На балотажа ми честитяха втория мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads