Реклама / Ads
2| 3031 |04.01.2023 НОВИНИ

Вторият мандат нажежи страстите в НС

.
Вторият мандат за съставяне на правителство нажежи страстите в първия ден от работата на депутатите през 2023 г. След събрания кворум за започване на заседание, в пленарна зала започна спор около опита на “Продължаваме Промяната” за съставяне на правителство, а депутатите се вторачиха във третия мандат. Корнелия Нинова призова да се “сложи край на политическата нестабилност”, а Тома Биков от ГЕРБ определи като лицемерие опита на ПП да намери подкрепа сред Борисовите депутати. 
 

“През изминалата сесия беше изпусната сериозна възможност политическата криза да намери своето решение. Тази възможност беше пропусната с отхвърлянето на предложението за правителство с първия мандат начело с проф. Габровски, предложено в тази зала със своя състав, структура и програма. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС беше готова на компромиси и направи тези компромиси. Надяваме се, че през настоящата сесия ще сложим началото на края на политическите иновации. Политическите иновации са в основата на тежката нестабилност, в която се намира българското общество”, заяви Тома Биков от ГЕРБ и допълни, че ПП търсят подкрепа от онези, които са се опитали да “изчегъртат”.

 

"Това е парадоксално искане, за нас то е необяснимо", категоричен бе той.

 

От думите му стана ясно още веднъж, че ГЕРБ считат втория мандат за обречен. Според него третият е “кризисен, нестандартен” и трябва да бъде използван “максимално добре”. 

 

“За нас от БСП има шест важни неща, в които ще положим много усилия. Искаме да гарантираме политическа стабилност чрез съставяне на редовно правителство. Очевидно обаче всички гледаме към третия мандат и там е последният шанс за това. Бихме го нарекли "мандат на разума", нека с разум, но без задкулисни договорки, а открито да се опитаме да сложим край на политическата нестабилност”, заяви лидерката на левицата Корнелия Нинова. 

 

Христо Иванов от “Демократична България” пък призова да се излезе от “дребните партийни егоизми”, за да се намери решение. 

 

Спряганият за потенциален получател на третия мандат Стефан Янев пък заяви - не е време за оправдания. Лидерът на “Български възход” - най-малката партия в Народното събрание, призова да се “работи по сформиране на правителство”.

 

“С мисълта за бъдещето трябва да сме в състояние да формулираме и нашите решения", подчерта той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3057 |04.01.2023 Йотова: Вървим с бързи крачки към трети мандат . 10| 3115 |04.01.2023 Костадинов нарече връчването на втория мандат на ПП ”мерзка агония” . 3| 3073 |03.01.2023 ПП връщат мандата, ако декларацията им не срещне подкрепа в НС, повтори Минчев . 3| 2941 |03.01.2023 Политологът Димитър Ганев определи като нулеви шансовете за съставяне направителство с втория мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads