Реклама / Ads
0| 6219 |29.06.2015 НОВИНИ

Хр. Вучева пред Фрог: Ренета Инджова е дала много на Отечеството, заслужава пенсия

.
Христина Вучева
Бившият премиер на страната Ренета Инджова е дала много на Отечеството ни и сега заслужава да бъде възнаградена. Това каза пред Фрог нюз ексминистърът на финансите Христина Вучева по повод подписката на видни учени и общественици, в защита на Ренета Инджова да получи пенсия.
 
Около 10 години г-жа Инджова е била в САЩ и заради това трудовият й стажът оттам не се признава. Реално тя има възраст за пенсия, казано според институционалните изисквания, но няма достатъчно осигурителен стаж. Законът, обаче дава възможност това да се преодолее с подписката, която сме инициирали.

Спомняте си, че преди няколко години тази законова възможност беше дадена по предложение на сегашния министър на културата Вежди Рашидов с оглед, да се удовлетворят някои дейци на културата, които са в подобно състояние. Обръщам внимание, че законът позволява на правителството да прецени кои наши заслужили съграждани, с особени заслужи към държавата, имат право да получат пенсия.

Г-жа Инджова е точно в тази група и мисля, че е напълно заслужено правителството да реши проблема. В случая става дума за сложна процедура, за да не може да се злоупотребява с нея. Г-жа Инджова би могла още да работи, аз съм много по-възрастна от нея. Въпреки това може да получи полагащата й се пенсия, защото напълно отговаря на всички изисквания, предвидени в закона, обясни Христина Вучева.

Инициативният комитет внесоха подписката непосредствено след скандалния отказ от Националния статистически институт да се даде пенсия на Ренета Инджова. От НОИ се мотивираха, че "такова е общественото мнение в коридорите на Министерски съвет“. Очаква се отвори процедура, въпросът да бъде отнесен до Народното събрание и там да бъде решена индивидуална пожизнена награда във вид на пожизнена пенсия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4633 |29.06.2015 ЕС отправя ново предложение на Гърция . 0| 4751 |29.06.2015 Адвокатът на Ембака: Ще се предаде, изключено е да напусне България . 0| 5943 |28.06.2015 НС на БСП прие предизборната платформа и одобри промени в Изпълнителното бюро . 0| 5968 |27.06.2015 Георги Андреев е новият председател на ОС на БСП-Варна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads