Реклама / Ads
4| 4737 |26.09.2023 НОВИНИ

Вучич се обърна към Русия, на фона на напрежението в Северно Косово

.
Сръбският президент Александър Вучич се обърна към Русия на фона на нарастващото напрежение с Косово след престрелката в манастир, в която загинаха един косовски  полицай и трима етнически сърби
 

Сърбия се обърна към дългогодишния си съюзник Русия, пише „Политико“. Това се случва, след като Косово обвини Сърбия, че е организирала нападение в района на Северно Косово, където живеят етнически сърби.

 

В неделя около 30 въоръжени мъже нахлуха в село Банска, като се сражаваха с полицията и се барикадираха в сръбски православен манастир. Четирима души бяха убити в престрелката между полицията и въоръжени етнически сърби в размирния регион.

 

Сръбският президент Александър Вучич се срещна вчера с руския посланик в Сърбия Александър Боцан-Харченко, за да обсъдят последиците от смъртоносните събития, които се случиха в нощта на събота срещу неделя в около 03:00 часа.

 

Вчерашният понеделник бе обявен за ден на траур в Косово. Лидерите на Косово определиха случилото се като терористична атака и обвиниха Сърбия, че се опитва да дестабилизира страната им.

 

Сърбия пък обяви утрешия 27 септемри за ден на национален траур заради трагичните събития в Северно Косово.

 

„Африм Буняку (бел. ред. убитият полицай) беше убит по време на нападение срещу косовски полицаи и срещу самата ни държава от група мъже, високо въоръжени и тежко екипирани, професионално обучени и планирани, политически подкрепяни, материално финансирани и логистично подпомагани от Сърбия", заяви косовският министър-председател Албин Курти по време на церемония в чест на убития полицай.

 

В отговор Вучич обвини Курти, че е извършил „брутално етническо прочистване“ с подкрепата на част от международната общност. Русия, която не признава независимостта на Косово и поддържа тесни връзки със Сърбия, заяви, че наблюдава „отблизо“ „потенциално опасната“ ситуация в Косово, като подчерта, че има „пристрастно отношение към сърбите“.

 

Вучич отрече Белград да е замесен в нападението, което нарече „абсолютно осъдително“, и заяви, че стрелците са местни косовски сърби, които „не искат повече да страдат от терора на Курти“.

 

Косово и Сърбия отдавна са в противоречие по отношение на правата на етническите сърби в северната част на Косово. През 2008 г. Косово обяви своята независимост, но Сърбия отказа да я признае.

 

Международната общност осъди нападението. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен я нарече „неприемлива“ и поиска от Косово и Сърбия да „избягват действия, които биха могли да разпалят още повече напрежението, и незабавно да се върнат към диалога, подпомаган от ЕС“.

 

Докато трае издирването на останалите въоръжени лица, в понеделник косовските сили блокираха село Банска и съобщиха, че са открили тялото на четвърти нападател и голям тайник с оръжие.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3956 |26.09.2023 Терзиев и “Екипа на София” регистрираха листата за местния вот . 5| 3761 |26.09.2023 Проучване: 11% от българите никога не са ходили на годишен профилактичен преглед . 5| 4136 |26.09.2023 Румъния упорито плаши Австрия със съд, ако продължи блокадата за Шенген . 7| 4334 |26.09.2023 Експерт: Руската православна църква се опитва да прокарва геополитическо влияние

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads