Реклама / Ads
0| 2894 |13.04.2022 НОВИНИ

Вучич: Сърбия е вълк-единак, а Курти и Джуканович – мухи, чакащи плячка от хиените

.
Александър Вучич
Сърбия е закупила от Китай зенитни ракетни системи HQ-22 - FK-3, за да защитава страната си. Това каза сръбският президент Александър Вучич днес, коментирайки ”открито враждебните” според него изявления на косовския премиер Албин Кути и на черногорския президент Мило Джуканович пред „Informer“.
 

"Нашата законна, легитимна и напълно нормална и прозрачна покупка на китайската система FK-3, която е за противовъздушна отбрана – тоест отбранително оръжие - те наричат заплаха за мира в региона, въпреки че сме напълно заобиколени от територии на НАТО. И как ги заплашваме с отбранителни оръжия - те самите не могат да кажат. Гордеем се с факта, че искаме сами да защитаваме страната си, а не НАТО да го прави вместо нас", каза президентът.


Вучич обясни, че системата служи за унищожаване на крилати ракети на вражеска авиация, които биха нарушили въздушното пространство на Сърбия, и попита как Белград по този начин застрашава Прищина и Подгорица.


Президентът отбеляза, че „в цирка може да се види всякакво животно, освен вълк-единак“, а Сърбия е "по-склонна да приеме ролята на вълк-единак“, отколкото на „хиена, безсрамна и неморална“, или на „рояка мухи, летящ около тях в очакване да донесат плячката, каквито са Курти и Джуканович“. Сръбският лидер посъветва двамата да се справят със собствените си проблеми - престъпността и тежкото състояние на икономиката - и да оставят Сърбия на мира.


Вчера премиерът на Косово Албин Курти каза, че постоянното въоръжаване на Сърбия се дължи на страха ѝ, че ще остане сама, когато стане ясно, че вече няма да може да седи на няколко стола. „Сърбия изглежда е в паника, виждайки, че не може да седи на три стола едновременно“, каза Курти, визирайки Русия, Китай и НАТО.

„На казаното от Курти, че Сърбия е в паника, защото се страхува, че ще остане сама ще отговоря – днес Сърбия, като военно неутрална страна, е сама в целия по-широк регион“, каза Вучич.


Блумбърг съобщи, че Сърбия води преговори с Франция за закупуване на най-малко 12 нови изтребителя Rafale, а също и преговаря с друга държава за закупуването на 12 употребявани Rafale. Други подобрения в областта на отбраната биха могли да включват добавянето на отделна ескадрила от изтребители-бомбардировачи, за което Сърбия води преговори с три други държави, каза президентът Александър Вучич. Сърбия също така се стреми да закупи произведени в Турция бойни дронове Bayraktar, каза той. Сърбия също получи усъвършенствана китайска зенитно-ракетна система с доставка през Турция и България в тайна операция този уикенд.

По-рано сръбските медии съобщиха, че на 30 април на белградското военно летище „Батайница“ ще се проведе голямо представяне на ново въоръжение, на което за първи път ще бъдат представени китайските комплекси FK-3, зенитни установки Pasars, хеликоптери, между които Ми-35 и други, пише още БГНЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3021 |12.04.2022 Албин Курти: Сърбия се въоръжава от страх, че ще остане сама, когато вече няма да може да седи на няколко стола . 0| 3766 |08.04.2022 Вучич се оправда за вота в ООН в полза на Русия: Изнудват Сърбия, не мен . 0| 3070 |06.04.2022 Вучич увери Путин, че Сърбия остава приятел на Русия . 0| 5685 |04.04.2022 Асен Агов: Сърбия поставя България на течение, представете си, че Созопол стане Буча!?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads