Реклама / Ads
3| 4632 |24.02.2015 НОВИНИ

Вучков: Разсекрети ли се „Червеи”, елиминираме конспирациите

.
Веселин Вучков, министър на вътрешните работ
Разсекретяването на оперативното дело „Червеи“ ще елиминира конспиративните теории. Ще спрат и спекулациите, ще се видят и участниците.
 
Това каза Веселин Вучков, министър на вътрешните работи, по време на откриване на учебна съдебна зала в Академията на МВР.

Министър Вучков поясни, че с оглед на надделяващия обществен интерес към тази разработка, следва тя да бъде декласифицирана, но след нейното получаване от бюрото по контрол на СРС, оперативното дело е иззето от прокуратурата като веществено доказателство.

На въпрос относно разказа на бившия шеф на ОДМВР в Бургас Милен Димитров пред парламентарната комисия, той отговори: „Това, което е абсолютно сигурно, е че новата правна рамка изисква императивно нова процедура по назначаване на председател на ДАНС, ДАТО и Главен секретар на МВР. Министерски съвет трябва да обсъди това и да предложи на президента с указ да назначи тези три висши професионални длъжности. Относно знанието на главния секретар, няма писмени следи в делото, които да показват, че той е знаел за него“, допълни министър Вучков.

Временно назначеният за директор на ГДБОП е Ивайло Спиридонов, каза още министърът на вътрешните работи. Така той потвърди информацията на Фрог нюз, публикувана часове преди това. Считано от днес ГДБОП преминава в структурата на МВР, а временно назначеният директор за срок от една година е Ивайло Спиридонов, обясни министърът.

Вучков посочи, че Спиридонов е с 20-годишен стаж. „За него специално проведох два разговора с премиера, който даде одобрението си за тази кандидатура. Там също има проблеми за решаване и ежедневно се събираме в моя кабинет по различни теми – сгради, финанси, но най-вече хора. От днес 543 служители на ДАНС стават служители на МВР. Вероятно щата на ГДБОП ще бъде не повече от 600 човека. Това я прави по-малка структура, по-мобилна и по-добре подготвена“ допълни министър Вучков. Министърът обаче не разкри, че има опасност Спиридонов да превърне БОП-а в полицейска струкутра, вместо разследваща и противостояща та организираната престъпност.

От днес МВР има нов структурен организъм - окрупняваме главните дирекции и „Охранителна” и „Криминална” се сливат в една, каза още Вучков. Той заяви, че новият директор на Главна дирекция „Криминална полиция“ е Христо Терзийски, който е досегашен зам.-директор на СДВР.

„Той е човек с 19-годишен стаж в МВР и има поетапно развитие в кариерата - от най-ниско оперативно ниво във 6-то РПУ до поста, който заема. Мисля, че е подходяща кандидатура и със заповед от тази сутрин го назначих. Пред него има много тежки задачи - оптимизация и съкращаване на началническите постове и администрацията“ поясни министър Вучков. И за Терзийски Вучков пропусна да каже, че е кадрово решение на Бойко Борисов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4796 |13.02.2015 Вучков: След три седмици ще се реши за Лазаров и Писанчев . 9| 4599 |11.02.2015 Вучков: Цялата информационна база на МВР е оставена без пазач . 2| 4714 |06.02.2015 Министър Вучков: В дирекция "Сигурност" се заобикаля закона за СРС-тата . 3| 4824 |02.02.2015 Вучков: МВР няма да допусне мародерство в евакуираните села

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads