Реклама / Ads
4| 4084 |17.03.2016 НОВИНИ

ВВС: Балканският маршрут на бежанците се пренасочва през България

.
Мигранти
Затваряне на т. нар. балкански маршрут няма да спре притока на мигранти, а само ще го пренасочи през България, пише в репортаж на ВВС. Това установява работещият за британската корпорация журналист Гай Делоуни, след като посещава Информационния център за бежанци в Белград.
 
Макар и официално главният маршрут за идващите към Европа мигранти да е спрян след затварянето на македонската граница през миналата седмица, притокът на търсещи убежище на Стария континент не секва.

В подкрепа на това твърдение се изказва управителят на центъра Владимир Сиеклоча. По думите му между 400 и 500 бежанци пристигат ежедневно в сръбската столица. След затварянето на обичайния маршрут сега мигрантите преминават през България в търсене на по-добър живот в Западна Европа.

„Идват през България - това е стар трафикантски маршрут и ще бъде използван все по-често. По-евтино е да дойдем оттам (в сравнение с преминаването по море от Турция към Гърция) и без това не можем да плуваме", казват ни афганистанците", споделя Сиеклоча. Според сърбина преминаването през страната ни е изпълнено с опасности. Мигрантите често ставали жертва на българската полиция, която „арестува, бие и пуска кучета" срещу преминаващите границата.

Журналистът разказва тъжната история на 27-годишния иранец Али Хашем Заде, който напуска родния Техеран, за да намери работа и пари за издръжката на двете му невръстни дъщери. След затварянето на македонската граница мъжът се доверява на пакистански трафикант, за да го прекара в Сърбия.

Пакистанецът получил договорените 250 евро, след което избягал. Така Али останал да се лута по границата два дни, наложило се да използва част от дрехите си, за да запали огън. В крайна сметка с GPS навигацията на телефона си намира начин за преминаване. Няма същия късмет на сърбо-хърватската граница. Хърватската гранична полиция залавя иранеца и приятелите му и ги пребива.

Иван Мискович от Комисариата за бежанци посочва, че сега мигрантите са изправени пред три възможности: да бъдат репатрирани, да се настанят в трети страни или да подадат молба да се присъединят към вече добралите се до Западна Европа техни роднини. „Границите не са херметически затворени. Неизбежно е да влязат още хора, дори това да стане по необичаен начин", твърди Мискович. Балканският маршрут продължава да действа, заключва британският автор.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 7147 |16.03.2016 Бъчварова едно си знае, едно си бае за престъпността и бежанците . 6| 4755 |15.03.2016 Бивш шеф на МВР оглавява Агенцията за бежанците . 9| 4966 |14.03.2016 Австрийският канцлер: Да спрем маршрутите за мигранти през България . 2| 4302 |11.03.2016 Евакуираха Идомени, но бежанците не искат да си ходят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads