Реклама / Ads
19| 6076 |11.06.2021 НОВИНИ

ВВС: Орлите не умират! Почернената съпруга: Обичам те! Ще се видим там горе!

.
Валенттин Терзиев
Орлите не умират! Те отлитат! С тези думи колегите на майор Валентин Терзиев му отдадоха почит. Пилотът загина на 9 юни при изпълнението на тренировъчния полет за стрелба по въздушна цел (светеща парашутна мишена) в нощни условия.
 

Знае се, че Терзиев се е справил успешно със задачата. Малко след това обаче самолетът му пада в Черно море. Не е подаден сигнал за проблем. Тепърва ще се изяснява причината за инцидента. 

 

Майор Валентин Димитров Терзиев (47 г.) е на военна служба от август 1998 г. Завършил е Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ със специализация летец-пилот във ВВС. Целият му служебен стаж е преминал в 3-а авиационна база Граф Игнатиево, където последната му заемана длъжност е началник на щаб на ескадрила. Притежава класна специалност „военен пилот – първи клас“. Пилотирал е самолети МиГ-21 и МиГ-29. През годините е награждаван многократно от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на авиобазата.

 

По време на службата си във ВВС и до последния си тренировъчен полет майор Терзиев изпълнява отговорно и професионално задачите по защита на неприкосновеността на въздушното пространство на България.

 

Командването и личния състав на Военновъздушните сили изказват искрени съболезнования на семейството и близките на майор Валентин Терзиев! Дълбок поклон пред светлата му памет!

 

 

"Обичам те! Ще ми липсваш!". С тези трогателни думи се обърна към своя любим съпругата на трагично загиналият пилот Димитрина Попова. Тя публикува пост на личната си страница във фейсбук, след като по-рано днес от Министерството на отбраната съобщиха официално, че пилотът на изтребител МиГ-29 е загинал.

 

"Извървя целия път - от мечтата да станеш пилот, през реалността - да бъдеш такъв, до края да останеш завинаги в небето! Светъл път към небесните висини! Ще се видим отново - там горе! Обичам те! Ще ми липсваш, но някой все пак трябва да гледа децата ни!", се казва още в прощалното обръщение на неговата любима.

 

Снимка: Фейсбук
.

 

От Атлантическия съвет поставиха два въпроса:

 

Настояваме обществото да получи информация по следните въпроси:

1. КАКВО ВЪОРЪЖЕНИЕ Е ИМАЛ САМОЛЕТЪТ ПО ВРЕМЕ НА ЗЛОПОЛУЧНИЯ ПОЛЕТ? ПРЕМИНАЛИ ЛИ СА РАКЕТИТЕ "ВЪЗДУХ-ВЪЗДУХ" РЕМОНТ И АКО ДА - КОГА И КОЯ Е ФИРМАТА-ИЗПЪЛНИТЕЛ?

2. ЗАСЕЧЕНА ЛИ Е ПО ВРЕМЕ НА ИНЦИДЕНТА В ТОЗИ РАЙОН АКТИВНОСТ НА РУСКАТА БОЙНА АВИАЦИЯ?

 

Ключов етап в операцията по търсене на останките от изтребител МиГ-29 е намирането на черната кутия. Намирането е от значение, тъй като в нея се намира информация, без която трудно ще бъдат анализирани причините, довели до инцидента. Това заяви  по БНТ  контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС.

 

По думите му става ясно, че операцията ще приключи едва след като бъдат уточнени причините за инцидента. "От вчера, както беше вече съобщено, ние преминахме в нов тип операция. От операция за търсене и спасяване на изчезнал пилот вече е само операция за търсене на останки от самолета и откриване на черната кутия. Към момента продължават действията по търсенето", допълни контраадмирал Михайлов.


Той  обясни, че рано тази сутрин във водите са открити два нови контакта, които в момента се изследват дали имат връзка с инцидента. Към операцията са се присъединили и представители на Института по океанология на БАН, които също ще изследват района със специализирана техника. Районът, който трябва да бъде обследван, обаче е изключително голям.

 

Разследването продължава, но Михайлов заяви, че не може да се ангажира с поставянето на конкретни срокове. "Трудно е да се каже конкретен срок. Всичко зависи от състоянието на самата черна кутия и сблъсъка на самолета във водата. Най-вероятно той се е разпаднал на множество парчета", добави той.

 

"Към момента разчетите ни за обследване на районите, които са определени, показват, че някъде в следобедния час на съботния ден ще сме покрили първоначално определените райони за търсене. Всичко зависи от това колко останки ще намерим на дъното, колко време ще ни отнеме обследването им, тъй като времето ще е променливо в района", каза още контраадмирал Михайлов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3356 |11.06.2021 Георги Рачев: До края на месеца се очаква лятото да бъде в разгара си . 5| 7316 |11.06.2021 Доц. Александър Христов: Имаме уникално служебно правителство и хиперактивни министри . 9| 3200 |11.06.2021 НЕК трябва да плати над 1 млн. лв. за съхранението на оборудване за АЕЦ „Белене“ . 11| 5057 |11.06.2021 Бойко Найденов: С най-много прокурори на глава от населението в Европа сме. Сцецсъдът не е това, което трябваше да бъде

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads