Реклама / Ads
5| 4516 |20.07.2021 НОВИНИ

Вземете си лодки, тези дни ще вали. Ако нямате - тежко ви...

.
снимка от потопа в района на НДК, юри 2020 г.
България не е Германия. И слава Богу. Защото ако бяхме Германия, сега поройните дъждове щяха да са отнесли сума хора. София, една европейска столица, щеше да е потопена изцяло под вода. Но ако бяхме като Германия, вероятно подлезите ни нямаше да се пълнят до глезените с вода при първия по-силен дъжд.
 

При всеки порой си говорим за едно и също - как подлезите са наводнени, улиците са се превърнали в реки и целокупното население плува, за да пресече един иначе прилично изглеждащ булевард. Спомняме си при големите дъждове миналата година как столичните автомобили бяха почти отнесени заради вода в центъра на София. Как влаковете в метрото спряха движението си, защото тунелите бяха пълни. 

 

Пореден повод за пореден път да си говорим за липсата на отводнителна система, пълните с боклуци шахти и липсата на превантивни действия от страна на отговорните институции са вчерашните дъждове. Не за часове, за минути улиците се пълнят с вода. Метростанциите в София бяха наводнени. Канализацията не е успяла да поеме многото вода. А това са само няколко капки по-силен дъжд. Ами ако вали в продължение на няколко дни? Ако вали, както валя в Германия, където жертвите на наводненията са десетки, изчезнали са стотици хора, а нанесените материални щети ще струват милиони. Какво ще правим ние? И кой ще е виновен? 

 

Уви, лошото време ще се задържи няколко дни.Жълт код е обявен и за днес в 19 области от страната за кратки, но  интензивни валежи и гръмотевични бури. Има опасност от градушки. В три области – София, Монтана и Враца кодът е оранжев. Югоизточна България е единствената, в която не се очакват големи превалявания. 

 

Съветът ми е - пригответе си лодка. Ако нямате, тежко ви. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3498 |16.07.2021 Д-р Димитър Петров: Никой не атакува лекарите и сестрите в ”Пирогов”. Поклон пред тези хора! . 4| 3778 |12.07.2021 Reuters: Резултатите от тези избори илюстрират дълбокия разлом в най-бедната държава от ЕС . 4| 3559 |29.05.2021 Кутев: Вредите от управлението на Борисов са повече от тези от бандитската приватизация . 25| 4960 |14.05.2021 Бимбалов: Тези хора не са калинки, друг нечовешки вид са

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads