Реклама / Ads
5| 5545 |20.10.2011 НОВИНИ

Взрив без тротил за “Труд” и “24 часа”

.
Опит да бъде използвана съдебната власт срещу свободата на словото - това се случи в София, България, три дни преди изборите.
 

Субекти, които се плашат от конкуренцията и бленуват монопол, се опитаха да наложат запор върху вестниците “Труд”, “24 часа” и “България днес”, използвайки платени дежурни жалбоподатели с претенции към имуществото на издателската група, пише в. Труд.

 

Поредният, 7-и опит на бившия съиздател на вестниците Христо Грозев намери нездрава пукнатина в съдебната система - съдия Мария Георгиева наложи обезпечителна заповед върху активите на “Медийна група България”. При запор за имущество над 80 млн. лв. ищецът е внесъл 15 лв. съдебна такса и нито стотинка гаранция, която нормално се определя на около 4% от стойността на имуществото. Само седмица преди това същият иск бе отхвърлен от съда. Цял следобед заинтересувани медии разпространяваха информации, че “Труд” и “24 часа” няма да излязат днес.


Съдия-изпълнител влезе скандално на два пъти в Полиграфическия комбинат в сряда сутринта, за да описва имущества на “Медийна група България холдинг”, която е издател на влиятелните вестници “Труд” и “24 часа”. В 9,30 ч юристът се появи на “Цариградско шосе” № 47, следван по петите от телевизионен екип на канал, свързан с конкурентна вестникарска група - тази на Делян Пеевски и ДПС. Никой не му попречи да изпълни обязаностите си. Но той си тръгна - разочарован може би, че появата му не произведе никакъв видим отстрани ефект. И малко по-късно се завърна демонстративно, съпроводен от трима униформени полицаи от Първо РПУ, които повикал, за да му “окажат съдействие”.

Осигурил си по този начин повече внимание от работещите усилено по това време в сградата журналисти, той направи опис на имущество и си тръгна към 14 ч.

 

Появата му едва ли щеше да стане обект на особени коментари, ако след нея придружаващият го тв екип не бе обявил, че двата най-влиятелни вестника в България спират да излизат, защото търговските марки с техните имена са блокирани. “Сензацията” подхванаха радиостанции, сайтове и интернет форуми и тв предавания. Ефирът за около час и половина се взриви от преиначени истини и откровени лъжи. Вестниците “Труд” и “24 часа” се списват както обикновено, а съмненията, че те ще излязат, не граничат със здравия разум - реагираха незабавно издателите Огнян Донев и Любомир Павлов. (Труд)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 8390 |16.10.2011 "Рулетка" по Нова тв се завъртя около взривовете и журналистиката . 23| 5443 |15.10.2011 Три версии спрягат полицаи за взрива в колата на Диков . 27| 6045 |15.10.2011 Индипендънт: Взривът срещу Диков цели да бъде опозорен кабинета . 16| 4998 |14.10.2011 1 кг бил взривът за колата на С. Диков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads