Реклама / Ads
24| 2884 |25.08.2024 НОВИНИ

WSJ: Курската операция промени наратива, че Украйна не е в състояние да спре руската военна мощ

.
Източник: БГНЕС
С Курската настъпателна операция украинският държавен глава Володимир Зеленски направи смел и рискован залог, че това не само ще разстрои Русия и ще я принуди да прехвърли войски от изток, но и ще насърчи Запада да подкрепи по-силно Украйна с оръжие. Освен това Зеленски също трябва да убеди уморените украинци, че все още са способни да се бият.
 

И както отбелязва The Wall Street Journal, Украйна вече частично е постигнала целите си – Курската операция промени преобладаващия наратив, че Украйна не е в състояние да спре руската военна мощ.

 

За разлика от предишните военни действия, Украйна запази подробностите за операцията в тайна от Запада, посочват от изданието. Нахлуването в Курска област, пише WSJ, изненада САЩ и ги остави объркани защо Украйна е предприела такава драстична стъпка и какво ще се случи след това, казва американски служител.





"Сега администрацията предпазливо чака да види дали залогът на Зеленски ще се изплати. Съединените щати дават на Украйна пространство за извършване на операцията, като същевременно се опитват да избегнат публично обсъждане на въпроса. От Белия дом и Пентагона до централата на европейското командване на САЩ в Германия, служителите наблюдават с предпазлив оптимизъм“, допълва WSJ.

 

Според изданието, въпреки че Зеленски каза, че целта на операцията Курск е отчасти да се създаде "буферна зона“, висши служители в Пентагона все още имат въпроси - по-специално дали Украйна планира да разшири тази зона и как. Властите също не са убедени, че Украйна може да задържи завзетата територия.

 

"Според американски служители украинската цел в Курск се състои от три части: да се принуди Русия да изтегли войските си от Източна Украйна, да се прекъсне реториката на поражението на бойното поле и да се подобри позицията на Украйна преди евентуални мирни преговори. Засега всички три цели са частично постигнати“, поясняват от изданието.





Също така WSJ отбелязва още едно важно постижение на Курската операция - увеличаването на броя на руските пленници, които могат да бъдат използвани за размяна.

 

Русия все още държи много повече военнопленници от Украйна, но залавянето на стотици от Киев в Курск ги доближи до паритета, посочва WSJ, допълвайки, че висш офицер от украинското разузнаване е казал на среща с роднини на военнопленници, че шансовете на обмен с участието на войници "Азов" рязко са се увеличили.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2847 |25.08.2024 Британският премиер: Наследихме не просто икономическа черна дупка, а обществена такава, затова трябва да действаме . 0| 2342 |25.08.2024 След разговор с Йоав Галант: Лойд Остин потвърди твърдия ангажимент на САЩ към отбраната на Израел . 2| 2354 |25.08.2024 Германските власти задържаха заподозрения за нападението с нож в гр. Солинген . 1| 2750 |25.08.2024 НОИ: 1030 лв. достигна средната пенсия за осигурителен стаж и възраст през месец юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads