Реклама / Ads
8| 25175 |30.01.2024 НОВИНИ

YOX: Потенциал да разтърси 200-милиардната индустрия за търсене на персонал

.
YOX: Потенциал да разтърси 200-милиардната индустрия за търсене на персонал.
 

Българската стартъп компанията създала търсачката за работа Yox.bg цели да промени изцяло начина на търсене на работа чрез нови технологии и дързък подход при навлизане на пазара. 

 

За по-малко от 1 година, финансираната от фонда за дялови инвестиции "Иновейшън Кепитъл" - платформа Yox привлича средно около 400 хил. 

посетители на месец, 15,000 кандидати за работа месечно и над 1200 работодатели, потвърдили безплатните си профили в платформата. За кратко време, без много шум и публичен маркетинг, платформата се превърна във втората по големина платформа в България за търсене на работа, информация за работодателите и Еmployer Branding. Целта на екипа е до 2025 да започне навлизането им на англо-говорящите пазари.


В световен план търсенето и предлагането на работа не претърпява драстични промени още от ерата, в която хората си търсят работа с химикал в ръка, заграждайки в кръгче обява за работа във вестника. От 90-те години насам този процес се преняса в онлайн пространството, но моделът не претърпява особена иновация. Работодателите пускат обяви, а търсещите работа продължават, макар и без химикал, пасивно да разглеждат обяви.


През 2024 обаче на хоризонта се появява нов играч, който дава заявка да преобърне изцяло процеса по търсене и предлагане на работа - технологичната компания Yox. 


.

“Електрическата крушка не е измислена в следствие на продължително подобряване на свещта”, казва Ивайло Ангелов (34), основател на платформата. “В Yox вярваме, че търсенето и предлагането на работа е форма на пазар - пазар на труда и като такъв и работодателите и кандидатите трябва да излязат на светло, а, за да изпълни мисията си, Yox създава перфектния инструмент тези две страни да се срещнат максимално бързо и точно”.


За по-малко от година, в коята платформата работи Yox е вече най-голямата платформа за “Employer Branding”, и втората по големина платформа за търсене на работа в България.


.

Промяна на Правилата


Ако трябва да се направи сравнение, Yox е нещо средно между търсачката Google и социалната мрежа LinkedIn. На заден план стотици малки сървъри наречени “crawlers” посещават ежедневно интернет страници в търсене на информация за отворени позиции. Yox използва тези ботове, които посещават публично достъпни уеб страници, подобно на това, което прави един нормален посетител на уеб сайт. Тези ботове преминават от страница на страница и съхраняват информация за това, което намират на тези страници и друго обществено достъпно съдържание в индекса за търсене на Yox. С помощта на машинно самообучение, тези ботове успяват да разпознаят кои страници са обяви, но това е само първата стъпка. Текстът на всяка една обява се анализира автоматично до най-малкия детайл - изисквания, образование, опит, индустрия, професия и цялата информация от обявата се превръща в данни, които алгоритъма на Yox използва, за да “разбере” какво всъщност търси работодателя. На подобен принцип от другата страна на пазарното уравнение са кандидатите, които могат да “кандидатстват” за работа дори без CV. Информацията за техните умения, опит и образование също се дигитализират до най-малкия детайл. Резултат от всичко това е, че Yox успява много точно да напасне двете страни и да намери най-добрите кандидати и съответно най-подходящите работодатели за дадена позиция.

 

Преимуществата са както за работодателите, така и за кандидатите. От една страна работодателите могат да си спестят отегчителния процес по постоянно публикуване на обяви в своите кариерни сайтове, различните платформи, социални мрежи и тн. Ако обявата е публична, то Yox най-вероятно вече я е открил, а работодателят може да се съсредоточи върху своите кандидати и избора вместо да губи време в администриране на обяви. От друга страна кандидатите могат да си спестят предизвикателния процес по създаване на CV, безкрайни регистрации и попълване на форми - достатъчно е да отговарят на няколко въпроса в Yox.“Ние се опитваме да направим търсенето за работа на хората, които използват нашата търсачка - един по-приятен и доста по-ефективен и бърз процес”, споделя основателят на платформата Ивайло Ангелов. 


“Давам ви пример, ако кандидат влезе на страницата на голяма верига заведения, ще открие обявления за отворени работни позиции, както и възможност да кандидатства чрез форма или имейл адрес, където може да изпрати своята автобиография. Ние съкращаваме този процес, просто защото при нас в нашия индекс тази информация е на едно място за всички възможности и работни позиции. В допълнение при нас, всяка обява се стандартизира по заглавие и съдържание. Един от проблемите с които се сблъскахме в началото е, че всички работодатели пишат позициите си по различен начин, въпреки, че става въпрос за едно и също нещо. Това обърква потребителите и прави процеса по търсене в конвенционалните платформи за работа много неефективен, защото например ако търсещ работа търси отворените позиции за Офис мениджър, шансът да попадне на Офис Асистент или например Административен мениджър в Офис, намалява. Това прави процесът неефективен, както за търсещите работа, така и за работодателите.Тихият Прогрес


За по-малко от година, с напрактика нулеви инвестиции в маркетинг или имиджова реклама Yox се преврща в незаобиколим фактор и  доказва, че модела зад платформата работи. 


.

“В Yox разбираме много добре, че иновациите разтърсват. Знаем и приемаме, че докато много може да са изумени от ефекта ни, то има и такива, които може да не ни разберат или да видят в нас размирници, група хора които нарушават правилата и предизвикват статуквото. Нашата мисия е да направим промени, които ще останат и след нас и знаем, че това не е нещо, което се игнорира лесно.” казва Натали Костадинова (23), мениджър бизнес развитие в Yox.


Основите на Yox през 2021 г., поставя Ивайло Ангелов и малка група отдадени хора, които инвестират 2 години отдаденост и различни умения за да създадат, както модела така и цялата платформа, да я тестват и стартират на българския пазар. През юни 2023, екипът успява да привлече и първата си инвестиция от фонда за рискови инвестиции “Иновейшън Кепитал”, който оценява компанията на 7 млн. лв. 


.

“Платформата на YOX е уникална и впечатляваща и в нея видяхме огромен потенциал да промени пазара в този бранш, но истинската ценност на Yox е в екипа. Невероятно удоволствие е да видиш ентусиазирани млади хора, завършили в чужбина да се връщат в България и да правят успешен бизнес, да увличат със себе си кошер от таланти с разтърсваща амбиция да променят статуквото. Сигурен съм, че няма да мине много време преди да прочетем за първия български еднорог в света на търсенето и предлагането на работа, а ние ще бъдем зад тях в този път, както и в предстоящите им битки и победи”, Васил Христов, управляващ партньор на “Иновейшън Кепитал”


Целта на Yox е да края на 2024 да достигне до 80% от българските работодатели, които по оценка на компанията са около 60 хил. В допълнение през втората четвърт на годината екипа ще се съсредоточи върху привличането на още инвестиции, за разрастване на техническия екип и подготвяне на платформата за навлизане на американския пазар.


Някои от най-големите работодатели с потвърдени профили в платформата са компании като Sutherland, Happy Bar & Grill, Vivacom, брандовете на Амрест, Starbucks, KFC, Burger King, Билла България, VICTORIA, Транспрес, Maxxmart, ZORA и др. Платформата и модела значително се различават от традиционните джоб борд платформи които са по-скоро място за реклама на отворени позиции, а Yox е платформа чиято цел е кандидатите да намерят работа по най-лесния за тях начин, а работодателите най-бързо да попълнят своите отворени позиции. Всички иструменти и алгоритми в платформата са насочени към тази цел и се подобряват след всеки потребител и клик. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3840 |30.01.2024 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от г. Банкя  . 12| 3534 |30.01.2024 Няма лобисти в парламента, уверяват от ПП-ДБ . 0| 3676 |30.01.2024 След ужаса: Бащата на малтретираното 5-годишно дете в Пловдив среща сина си . 65| 15088 |30.01.2024 Манол Глишев: Патриотизъм или патридиотизъм?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads