Реклама / Ads
0| 2208 |06.09.2024 НОВИНИ

Забраниха продажбата на вейпове на непълнолетни. Но работи ли забраната?

.
Окончателно забраниха продажбата и употребата на вейпове от непълнолетни. Забранява се и рекламата им по радиото и телевизията.
 

Предвидени са глоби от 1000 до 3000 лева, а при повторно нарушение - от 2000 до 5000 лева. Типично по нашенски обаче - въпреки забраните и санкциите е важен контролът, защото и сега има забрани, но те не се спазват.







И досега на електронните цигари имаше надпис, че продажбата им на лица под 18 е забранена, но препоръката рядко се спазваше. Проверка на БНТ показа, че вейповете в момента все още са достъпни за непълнолетните. Пред очите на екип на телевизията 15-годишно момче си купи вейп с никотин, а продавачката дори не го пита на колко е години.

 

Вейповете са много разпространени сред подрастващите, често в рекламите ги представят като по-безвредни от нормалните цигари, но това въобще не е така, показват многобройни научни изследвания. Дори вейповете без никотин съдържат токсични вещества.

 

Някои електронни цигара все още се продават без бандерол, защото са от по-стара партида. Новите модели задължително се продават с бандерол и надпис "Забранена продажбата на лица под 18 години", независимо дали са със или без никотин.

 

Забраната обхваща не само вейповете с никотин, но и тези с течности на базата на растения, билки или плодове, както и на вейпове съдържащи субстанции, забранени със Закона за контрол върху наркотичните вещества. Младежите споделят, че и никотинови вейпове, и такива със синтетична марихуана се продават свободно в интернет.





В интернет търговията на вейпове наистина е масова. Нужно е просто да натиснеш един бутон, за да потвърдиш, че имаш 18. Продават се и електронни цигари с аналози на забранения в началото на годината хексахидроканабинол. Производителите са изобретателни и променят някои от съставките и името на веществото, за да не попадат под ударите на закона.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2207 |06.09.2024 Две години след потопа в Карловско: В Каравелово само улица "Ленин" е възстановена, нито стотинка за друго . 5| 9290 |06.09.2024 Задържаха моторница на Гайтански при опит да излезе от българските териториални води. Също и кола за 1 млн евро . 0| 2272 |06.09.2024 Безплатно паркиране в синя и зелена зона в София през празниците . 0| 2468 |06.09.2024 Атракционен влак по балканската жп линия в Деня на Съединението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads