Реклама / Ads
1| 3655 |09.01.2019 НОВИНИ

Задълбочават се имотните препирни между БАН и НИМХ

.
Задълбочават се имотните спорове между Националния институт по метеорология и Българската академия на науките.
 

От института, който от 1 януари е на подчинение на просветното министерство, твърдят, че БАН иска да им отнеме имоти в София, Варна и Ахтопол, без които синоптиците не могат да вършат своята работа. От управата на академията отхвърлиха тези твърдения. Двете страни ще обсъдят бъдещото ползване на имотите днес следобед с просветния министър Красимир Вълчев.

 

Заместник-директорът на синоптичния институт Христомир Брънзов посочи, че БАН вече има нови имотни претенции за целия район на института в София на булевард „Цариградско шосе“ 66, известен на столичани като ХМС, към имоти във Варна и Ахтопол. Бръзнов заяви, че има ескалация в отношенията с управата на БАН.

 

„Ние в никакъв случай няма да се съгласим да преотстъпим на БАН, на който въобще не му трябват тези имоти, нещо, което е дадено от българската държава абсолютно целево за Националната хидрометеорологична служба. В крайна сметка има Народно събрание, има български съд“, каза той, цитира БНР.

 

Евелина Славчева, председател на Общото събрание на БАН, обясни, че Академията е определила само една сграда от комплекса на „Цариградско шосе“ за бъдещия Институт за изследване на климата, който БАН създаде на мястото на синоптичната служба, след преминаването ѝ към МОН.

 

„Никаква друга сграда БАН не запазва за себе си, от тези, които са разположени в София“, обясни тя.

 

Предложението на БАН е имотите в Ахтопол да се ползват и от Синоптичния институт, и от Института по климата.

 

„Това са всички наши претенции. Ако има някаква ескалация, вярвайте ми, тя не е от наша страна“, заяви Славчева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7157 |18.05.2018 О. Минчев за срещата в София: Линиите на разделение в ЕС се задълбочават и разширяват . 2| 4766 |17.04.2018 Доц. Николай Цонков: Управляващите задълбочават проблемите в армията, вместо да ги решават . 3| 4114 |16.03.2016 Попов: Предложените промени задълбочават проблемите в съдебната власт . 4| 4467 |23.02.2016 Я. Стоилов: Моделът на здравеопазването произвежда проблеми, които се задълбочават

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads