Реклама / Ads
0| 4223 |25.01.2020 НОВИНИ

Задържаха ирански военен за сваления украински самолет

.
Останките на самолета, с който загинаха 176 души
Иран е поканил украинската компания-собственик на самолета, и Boeing да участват в международното разследване на трагедията, а иранският военнослужещ, който свали украинския самолет, е арестуван, и в момента е в затвора.
 

Това съобщава иранският министър на външните работи Мохамед Джавад Зариф в интервю за германското списание Spiege, цитирано от БНТ. В отговор на въпрос защо на иранските власти са били необходими три дни, в които да признаят вината си за свалянето на украинския самолет, Зариф заявява: "Това беше трудна ситуация в сложно време".

 

"На други виновници им е отнемало много повече време. Преди почти 32 години САЩ свалиха ирански пътнически самолет. Към днешна дата те все още не са се извинили официално. Американският войник, отговорен за това, че самолетът е бил свален, дори е получил медал. Докато иранският, който свали украинския самолет, сега е в затвора", казва още Зариф.

 

Министърът отбелязва, че хората имат право да негодуват че информацията за катастрофата не е оповестена, но подчерта, че правителството не е виновно за това. "Самият аз научих причините за трагедията два дни по-късно, когато военните служители „стигнаха до окончателното заключение, че това е станало в резултат на човешка грешка“.

 

"Ние сме отворени за участието на други страни. Провеждаме разследване в съответствие с международните изисквания", казва още Зариф.

 

Boeing 737 на Международната авиокомпания Украйна бе свален от иранска ракета на 8 януари, няколко минути след началото на полета. На борда му бяха 176 души: 167 пътници от Иран, Украйна, Канада, Германия, Швеция и Афганистан и девет членове на екипажа. Всички загинаха.

 

Отначало иранските авиационни власти нарекоха причината за инцидента "техническа неизправност", но три дни по-късно военните признаха, че самолетът е бил свален от силите на противовъздушната отбрана по погрешка, след като служител е предположил, че самолетът е американска ракета. „Боингът“ е летял в непосредствена близост до важно военно съоръжение на Иран, а военните в страната, които чакаха САЩ да отговорят на нападението върху американските бази в Ирак, го приемат за вражески, а не за пътнически.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5260 |24.01.2020 Задържаха въоръжени грузинци в столицата, били с ”Ролс-ройс” . 1| 4417 |24.01.2020 Задържаха шестима българи за убийството на жена в Испания . 1| 3840 |22.01.2020 Живак и опасни химикали в мазе на бивш военен завод във Враца . 1| 4369 |21.01.2020 Задържаха 35-годишен мъж за палежа на къщата на адвокат Ирен Савова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads