Реклама / Ads
0| 4867 |12.04.2016 НОВИНИ

Задържаха Петър Низамов за гражданския арест на мигранти

.
Арестуван е Петър Низамов, с прякор Перата, който нашумя покрай т.нар. "граждански арести" на мигранти. Подобно понятие не може да има, беше категоричен главният прокурор Сотир Цацаров след среща със своя турски колега, съобщи БНР.
 

 Новият ловец на чужденци, представляващ така наречените цивилни отряди в защита на жените и вярата, набра разнопосочна популярност покрай видеото, в което крещи на развален английски на мигранти, натръшкани на земята и с ръце, вързани с така наречените свински опашки. Кадрите завършват с подканяне от страна на доброволеца към останалите от хайката за бежанци: "Айде да видим къде е другата група". На това днес в личния си профил във Фейсбук отговори вътрешният министър Румяна Бъчварова:

 

Днес вече трябва да внимаваме не само за нелегално пресичащите границата, но и за тези, които искат да се възползват от тях за пари или за евтина и опасна слава. Не може случайни хора, тръгнали на разходка, нарекли се патриоти, да решаватт дали да връщат бежанци или да ги насочват към местата за тяхното регистриране. Излъчването на саморъчните записи на техните геройства показва как безкритичността в търсенето на рейтинг може да се окаже най-лесният път за всеки, който иска да облъчи обществото с всякаква възможна идеология.

Главният прокурор Сотир Цацаров каза: Лицето, което е правило изявления, както и което е правило публично този клип в Интернет, очевидно е участвало и в тази грозна сцена. Извършени са претърсвания в дома и автомобила му. Провеждат се разпознавания, при които ще трябва да се идентифицират участвалите лица. Досъдебното производство се води за противозаконно лишаване от свобода.

 

Цацаров определи като недопустимо отряди, отделни лица, формирования, организации, дори и такива, наричащи себе си отряди за защита или организации за съдействие, да се опитват да изземват функции на държавни органи и да осъществяват това, което медиите нарекоха лов на бежанци.

 

Той предупреди, че това не просто няма да бъде допуснато, а ще бъде преследвано с цялата тежест на закона. След появата на клипа с мигранти, завързани със свински опашки и отпращани на развален английски да се връщат в Турция, в който главен герой е арестуваният  Петър Низамов, вече са идентифицирани част от лицата, локализирано е мястото, където са задържани бежанци и това, където спрямо тях е било упражнено насилие, както и мястото, където впоследствие са били открити от органите на "Гранична полиция", обясни Цацаров в първия си публичен коментар за активизиралите се отряди за задържане на мигранти:

 

Едно е съдействието на полицията, едно е гражданското задължение на всеки един от нас. Опитите някой да се прави на "Гранична полиция", на "Криминална полиция" или на каквото и да е друго са откровена форма на нарушаване на закона. Те са престъпления и ще бъдат преследвани като такива. Било отряди за защита, организации за съдействие и така нататък да се опитват да изземват функции на държавни органи, да си присвояват тези функции и да осъществяват това, което някои медии нарекоха "лов на бежанци". Това няма да бъде допуснато.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4343 |12.04.2016 Задържаха ловец на мигранти . 0| 5796 |10.04.2016 Задържаха жена заради смъртта на 68-годишен мъж в Люлин . 0| 6408 |06.04.2016 Досиетата „Панама": Петър Манджуков отстъпва фирма в данъчен рай на жена си . 0| 4227 |06.04.2016 В Анкара задържаха потенциална атентаторка-самоубийца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads