Реклама / Ads
10| 4419 |22.09.2021 НОВИНИ

Заев: Ще променим термина „български фашистки окупатор“ в учебниците ни по история

.
Зоран Заев Източник: БГНЕС
Няма да променим учебниците по история, но ще променим термина „български фашистки окупатор“. Това каза македонският премиер Зоран Заев във връзка с отношенията с България, която настоява за промяна в учебниците, цитиран от БГНЕС.
 

„Става въпрос за термини, където определението на приятелската българска нация се свързва с фашисткия окупатор. Никъде в Европа не се споменава името на нацията. Казва се само фашистки окупатор. И в този дух, духа на приятелството, сътрудничеството и добросъседските отношения очакваме това да стане. Забелязали сме определени слабости в българските учебници. Те също са готови да направят промените, защото по този начин се изгражда приятелство“, заяви той.

 

Според него конкретните решения, които са поискани от българския президент Румен Радев, за които Заев вярва, че до края на годината ще бъдат осъществени са: пътна карта; краткото и дългото наименование на страната; ненамеса във вътрешните работи; преговорната рамка на ЕС с РСМ.

 

По думите му през изминалите месеци двете страни са изградили допълнително приятелство, има увеличение на търговията, инвестиции в двете страни, има видимо сътрудничество между институциите.

 

Той отбеляза, че инфраструктурата между Република Северна Македония и България непрекъснато са подобрява.

 

„Ще бъда нужно да се изпрати дипломатическа нота, в която ще се казва, че краткото име означава същото, както и дългото. Т.е. Северна Македония и Република Северна Македония е едно и също и нямаме териториални претенции. Няма да се намесваме във вътрешните работи, включително и в малцинствени въпроси, защото става дума за български граждани и те имат своите права като хора и общност“, заяви Заев.

 

Премиерът каза, че страната му е готова да предложи на България да стане втората държава, която да пази македонското небе, защото Гърция е първият партньор в тази сфера.

 

„Третото нещо, което е много важно е да предотвратим говора на омразата. На първо място самите институции трябва да полагат усилия за изграждане на приятелство и да не провокират враждебност по отношение на паметниците, които са много и в двете страни. Фашизмът не трябва да има етническо определение“, подчерта още Заев.

 
 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3623 |20.09.2021 Яна Балникова от формацията ”Петков-Василев”: Скачаме в този проект, за да променим нещата . 5| 5197 |03.09.2021 Заев: Скопие се грижи и за българското малцинство, ще дадем гаранции с дипломатически ноти . 6| 3664 |08.08.2021 Стоян Мирчев: Нужно е всички да свалим картите на масата и да видим дали ще намерим сила заедно да променим нещата . 7| 3774 |22.07.2021 Зоран Заев: Ако не намерим решение с България, желая късмет на Албания по пътя към ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads