Реклама / Ads
46| 4187 |24.04.2021 НОВИНИ

Захариева очаквала Манолова да започне да арестува хора и по улиците

.
Нямало юрист в тази държава, освен техните, който да не е абсолютно убеден, че решението за мораториума било противоконституционно. Затова от ГЕРБ още вчера заявиха, че ще искат тълкуване. Случилото се вчера било политически пиар на госпожа Манолова, която се държала като полицайка и можела в утрешния ден да започне да арестува граждани по улиците. Това заяви в ефира на bTV външният министър в оставка Екатерина Захариева, която заговори и за друго - моралът в политиката.
 

Коментарът й идва часове след острата реакция от страна на ГЕРБ, които в партийната централа обявиха, че ще поискат оставката на Мая Манолова - председател на ПГ на “Изправи се! Мутри вън! и шеф на временната комисия за ревизия на управлението на Борисов в 45-тия парламент. 

 

ФрогНюз припомня, че вчера Манолова и членове на Комисията (без присъствието на депутатите от ГЕРБ) нахлуха в "Булгартрансгаз" и поискаха от дружеството проектите на договори от проведените обществени поръчки, отчети за извършеното строителство до момента, плащанията по газопреносната система и други документи, съгласно стартовия списък за ревизията, който комисията одобри на първото си заседание на 21 април 2021г. 

Разминават се обаче версиите за това били ли са поканени ГЕРБ на срещата или са отказали да присъстват.

 

“Ако искат да си свършат работата, трябва да си я свършат като свикат комисията и действат по реда на закона. Не да ходят, да лъжат, че са поканили останалите членове”, отсече още Захариева. 

 

Захариева се възмути от поведението на Манолова и посочи, че народните представители трябва да са пример за всички, а не да злоупотребяват с положението си. Поведението на депутатите на ГЕРБ от миналата седмица обаче възмути обществото заради блъскането по банките и скандиранията “Мутри вън!” в пленарната зала още в първия работен ден на 45-тото НС. Не е ясно дали Захариева говори за този пример. 

 

“Никоя политическа партия не може да си присвоява силата на суверена, а това си позволяват те ("Изправи се! Мутри вън!“ – бел. ред.). Извинявайте много – 4%...“, коментира Захариева. Тя беше категорична, че ГЕРБ не се страхуват от „скелети в гардероба“ при ревизията на управлението им.

 

“Най-мекото определение е, че Манолова се държи като полицай”, посочи още Захариева и допълни, че дори очаквала да започнат да арестуват хора по улиците. 

 

“Всичко вече може да се очаква. Тя каза - ние сме народни представители, можем да си правим каквото си искаме, законите и Конституцията са над нас. Така разбирам това. Не, не са над депутатите, не са над министрите. Да, парламентът я е избрал, но той може да и гласува и оставката. Не решава тя”, отсече още Захариева.

 

"По силата на закона и поради факта, че един от основните приоритети на бизнеса и на това правителство бе България да бъде член на “клуба на богатите”. Приехме специален закон в предишния парламент за публичните дружества, за това неговите управителни и надзорни съвети да се назначават след конкурс и това са процедури, които се изпълняват по силата на този закон. Те погазват закона с противоконституционното решение", посочи Захариева.

 

Според нея очевидно никой няма намерение да състави правителство. Въпросът с питането на КС по въпроса с мораториума според Захариева бил по-скоро принципен. 

 

“Нашата Конституция постановява че изпълнителната ни власт де факто е без мандат - който и да е кабинет трябва да стои до назначаването на нов. Трябва да спрем държавата да работи, за да може краткосрочно някой да си прави политически пиар. Това направиха с това решение. Не затрудняват МС толкова много. Те спряха работата на всички държавни органи - КС, президент, назначенията в парламента. Не знам дали са осъзнали какво са приели - държавен орган не е само Министерския съвет”, посочи Захариева и се подсети да коментира избирането на Манолова за омбудсман от предишния парламент. 

 

Зачуди се външният ни министър в оставка откога Манолова мрази толкова много 44-тото Народно събрание. 

 

“Че тя на тези отвратителни министри, на този отвратителен премиер, на мен лично ми е звъняла, на всеки от нас поред, за да променим закона… Хайде да имаме все пак някакъв морал. Иска ми се да имаме повече морал и по-малко омраза в политиката”, заяви още Захариева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 9158 |24.04.2021 Илиян Василев: Исканата оставка на Манолова издава паниката от точността на попадението . 29| 4491 |24.04.2021 Манолова: Истеричната реакция на ГЕРБ показва, че тези хора са гузни и крият нещо . 37| 5232 |23.04.2021 За да измие срама на Теменужка Петкова, ГЕРБ иска оставката на Манолова от Комисията за проверка на „Борисов 3“ . 11| 3163 |23.04.2021 Манолова предлага намаление на заплатите на депутати и министри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads